I dag tog KulturSpinderiet hul på en række kulturelle, musiske og kreative aktiviteter for demensramte og pårørende, der løber af stablen de kommende måneder.
Kulturspinder, historiefortæller og narrativ konsulent Ditte Maj Sjørslev bød fredag eftermiddag indenfor på KulturSpinderiet til farfar-fortællinger.
Eftermiddagen bød på samvær omkring den mundtlige fortælletradition, hvor Ditte fortalte historier fra dengang hendes næsten 100-årige farfar var dreng, sådan som hun selv har fået dem fortalt.
Repertoiret
Repertoiret bød bl.a. på historien om zebrakoen og den manglende hud på haleroden, fortællingen om farfars ar og kartoffelspanden samt historier om, hvordan det var med arbejde og leg, dengang farfar var dreng.
Deltagerne fortalte også om oplevelser fra deres barndom og andre ting, de kom i tanke om undervejs.
Ditte Maj Sjørslev fortæller om farfar-fortællingerne:
– Den mundtlige fortælleform har enormt potentiale for relationsarbejde med mennesker, der er ramt af en demenssygdom. Nogle tror at mange ord er svære for demensramte, men det kommer an på, i hvilken form ordene formidles. Farfar-Fortællinger er karakteriseret ved at byde på meget sansemættede fortællinger, der taler ind i almenmenneskelige oplevelser f.eks. arbejde og leg. Målet er at vække emotionelle erindringer hos de demensramte, der kan danne grundlag for en behagelig og rolig følelsesmæssig stemning udover selve samværet omkring historiefortællingen. Derudover oplever jeg, at det er dejligt for de pårørende at opleve, hvordan mennesker der er ramt af en demenssygdom, stadig kan fortælle og formidle egne oplevelser. Det viser både værdighed og fællesskab i deres relation.
Deltagerne nød eftermiddagen
Deltagerne til fredagens farfar-fortællinger kunne da også bekræfte, at samværet havde været både hyggeligt, behageligt og sjovt. Udover Farfar-fortællingerne bød eftermiddagen også på mødet med forskellige fysiske ”rekvisitter” fra fortællingerne – f.eks. grøntsager og naturgrønt. Samt naturligvis kaffe og kage.
Den kommende tid byder KulturSpinderiet demensramte og pårørende indenfor til flere aktiviteter. Der er stadig ledige pladser, så det gælder bare om at få meldt sig til. Tilmelding er nødvendig af hensyn til det begrænsede deltagerantal.
Programmet byder på:
- Musisk samvær og kunstnerisk workshop. Dygtige undervisere fra Musik og Billedskolen tager deltagerne med på en musikalsk rejse bagud i tiden. Bagefter er der kunstnerisk workshop i fingermaling ved multi-kunstner Bjørn Thomsen. Arrangementet foregår fredag d. 8/9 og fredag d. 22/9. Begge dage kl. 15-17.
- Søndagsmusik. Helios Trio spiller en hyldest til Carl Nielsen. Musikerne der alle er uddannede fra konservatoriet i Esbjerg spiller og synger Carl Nielsens smukke melodier og tekster. Derudover vil sangerinde Signe Juhl undervejs fortælle lidt om Carl Nielsens liv i relation til musikken og der vil være plads til et par udvalgte salmer til fællessang. Arrangementet foregår: Søndag d. 3/9, søndag d. 17/9, søndag d. 1/10 og søndag d. 8/10. Alle dage klokken 16-17. Man er velkommen til at deltage flere gange.
- Musik til brug i eget hjem. En workshop ved musikterapeut Annette Majlund om, hvordan demensramte og pårørende kan bruge musik derhjemme i hverdagen. Arrangementet foregår tirsdag d. 10/10 kl. 15-17
- Farfar-fortællinger. Kulturspinder, historiefortæller og narrativ konsulent Ditte Maj Sjørslev fortæller historier fra dengang hendes næsten 100 årige farfar voksede op på et husmandssted i det midtjydske. Arrangementet foregår (igen) fredag d. 27/10 kl. 16-17.
Har man spørgsmål til de forskellige aktiviteter, eller ønsker man at melde sig til hele eller dele af programmet – er man altid velkommen til at kontakte kulturspinderen Ditte Maj Sjørslev på mail disj@varde eller tlf.: 20358499.