Varde Kommune har i år overgået den nationale målsætning om, at mindst 30 procent af eleverne skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse i 2025.
Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse, hvis danske virksomheder ikke skal komme til at mangle faglærte, men det har i flere år været en udfordring at leve op til ambitionerne på området.
Sådan ser det ikke ud i Varde Kommune, hvor flere og flere unge vælger en erhvervsfaglig uddannelse. I 2021 har 32,2 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse valgt en erhvervsuddannelse som deres førsteprioritet. Det viser en årlig opgørelse fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Varde.
Dermed overgår Varde Kommune nu den nationale målsætning om, at mindst 30 procent af eleverne skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse i 2025.
Peder Foldager, formand for Udvalget for Børn og Læring:
“Det er fantastisk, at vi er nået helt op på 32 procent. Det er langt højere, end jeg turde håbe på. Vi høster nu frugterne af indsatsen hos blandt andet erhvervsplaymakeren og UU-vejledningen samt andre projekter igennem Ungdomsskolen som projektet “Alle unge skal med”. Vi har desuden styrket indsatsen yderligere med ansættelsen af en erhvervsguide.”
“I de kommende år får vi i Varde kommune endnu mere brug for unge, der tager en erhvervsfaglig uddannelse. Blandt andet på grund af etableringen af energiøen i Nordsøen, men også på grund af den generelle erhvervsstruktur, vi har i Varde Kommune og i Sydvestjylland.”
Connie Høj, formand for Udvalget Arbejdsmarked og Integration:
“I Varde Kommune har vi masser af lærlingepladser, men vi mangler unge til at tage dem. Derfor er det en fantaktisk nyhed, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Vores virksomheder efterlyser i høj grad faglærte, så der skal være flere med en erhvervsuddannelse for at sikre vækst i kommunen. Samtidig bliver der også et øget behov for folk med erhvervsuddannelser i den grønne omstilling. Eksempelvis når energiøen i Nordsøen bliver etableret.”
FAKTA
Andelen af elever i Varde Kommune som vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse:
2021: 32,2 procent (196 ud af 608 unge)
2020: 28,9 procent (165 ud af 571 unge)
2019: 25,5 procent (156 ud af 613 unge)
2018: 28,1 procent (163 ud af 580 unge)