SÅ er der tapas – masser af tips og ideer

Vi skulle have være på ferie på de kanariske øer i denne uge, men som så meget andet er den tur coronaudsat. I stedet har jeg hele ugen hygget med at lave forskellige spanske retter. En favorit herhjemme er tapas og i denne uge har jeg fået lavet flere gode lune tapas retter

For mig indeholder tapas ofte forskellige skinker og pølser, stegte kartofler, aioli, pesto på peberfrugt, oliven, spanske oste og godt brød. Dertil kommer så de småretter man lige føler for eller har energi til at lave.

Herunder er bud på følgende lune tapasretter:

Salt kartofler med Mojo
Muslinger med citron og hvidløg
Spansk omelet med chorizo
Kødboller i tomatsovs

Vinmæssigt kan man drikke lidt af hvert til, men jeg foretrækker enten Cava, spansk hvidvin som fx Verdejo eller Albariño, eller prøv en Fino sherry (tør) til. Dog kunne man fint gå over i rødvin fra Rioja eller Ribera del duero til kødboller i tomatsovs og de tørre oste på fåremælk

God Tapas aften 🙂

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID40 minTID I ALT50 min

 

Det skal du bruge

 

Kartofler
 1 kg mindre kartofler
 2,50 dl groft salt
 2,50 dl vand
Mojo verde
 3 fed hvidløg
 1 bundt koriander
 1 tsk spidskommen
 1 spsk sherry eddike
 1 dl olivenolie
Mojo rojo
 3 fed hvidløg
 ½ rød chilli
 1 tsk spidskommen
 1 tsk røget paprika
 1 spsk sherry eddike
 1 dl olivenolie

 

Sådan gør du

 

Kartoflerne

1

Vask kartoflerne og kog dem i gryde med vand og salt
Kog dem til de er møre og hæld vandet fra
Kom gryden med kartoflerne tilbage på svag varme uden låg til alt vand er fordampet

Mojo Verde

2

Skræl hvidløg
Skyl koriander og fjern stilke
Kom begge dele i en morter sammen med spidskommen
Mos til puré og tilsæt eddiken og derefter olie

Mojo rojo

3

Skræl hvidløg
Skyl chili og skær i mindre stykker
Kom begge dele i en morter sammen med spidskommen og paprika
Mos til puré og tilsæt eddiken og derefter olie

Vin skal der til

4

Spansk hvidvin eller Fino sherry klæder kartoflerne godt 🙂

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID30 minTILBEREDNINGSTID10 minTID I ALT40 min

 

Det skal du bruge

 

Dampede muslinger
 1 kg blåmuslinger
 3 fed hvidløg
 3 dl tør hvidvin
 1 stk citron
Tilbehør
 Godt brød
 Aioli

 

Sådan gør du

 

1

Rens muslingerne grundigt og kassér de åbne og dem der er gået i stykker
Skær citronen i skiver og gem enderne til at presse citronsaft med
Kom olie i en tykbundet og svits hvidløget

2

Kom hvidvin i gryden og pres citron saft i
Låg på og kog op
Tilsæt muslingerne og damp under låg i ca 4 min til de fleste har åbnet sig

3

Kassér de uåbnede muslinger og anret som på billede
Serverer med aioli og brød

Vin skal der til

4

Cava eller Albariño passer godt til 🙂

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID1 hrTID I ALT1 hr 15 min

 

Det skal du bruge

 

Omelet
 5 kartofler af pæn størrelse
 8 æg
 1 løg
 1 dl fløde
 Salt og peber
 Olie til stegning
Ovnbagte peberfrugter
 4 røde peberfrugter
 en skvis god olivenolie
Resten
 4 chorico pølser (friske / evt frost) af god kvalitet
 2 dl aioli (hvidløgsmayo) meget gerne hjemmerørt

 

Sådan gør du

 

Peberfrugterne

1

Vask peberfrugterne og skær dem i lange strimler
kom dem i ildfast fad og hæld gavmild med olivenolie på

2

Steges i ovn på 120 grader en times tid
Vend undervejs

Spansk omelet

3

Skræl kartoflerne og skær dem i stave 4x4mm
Steg kartoffelstave i panden i olie ca 10 min – ikke brune dem

4

Tilsæt fint hakkede løg og steg videre

5

Bland æg og fløde sammen og kom kartoffelstave og løg op i skålen (til æg)
Rør det hele godt sammen, kom mere olie på panden og hæld det hele på panden
Steg videre i 5 min og sæt derefter panden i ovnen på 180g til den er gennemstegt – ca 15 min

6

Steg chorizo på panden imens

Vin skal der til

7

Vi drak en kold fino sherry (100 kr Erik Sørensen vin) til – den fungerede ret godt
Du kunne alternativt drikke en spansk hvidvin

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID40 minTID I ALT1 hr

 

Det skal du bruge

 

Kødboller
 400 g hakket okse
 3 tsk røget paprika
 1 æg
 4 fed hvidløg
 1 stk løg
 2 stængler frisk rosmarin (tørret kan også bruges)
 Salt og peber
 Olivenolie til stegning
Tomat sovs
 1 glas gode mosede tomater (500 g)
 2 stk skarlotteløg
 4 fed hvidløg
 ½ chili
 1 dl tør hvidvin
 1 tsk sukker
 1 spsk sherryeddike
 Salt og peber

 

Sådan gør du

 

Tomatsovs

1

Hak løg og hvidløg fint
Skyl chili og hak den fint
Svist det i olivenolie og tilsæt paprika
Kom hvidvin på og derefter de mosede tomater
Lad det koge godt ind og smag til med sukker, sherryeddike + salt og peber

Kødbollerne

2

Hak løg og hvidløg fint
Fjern stilkene fra rosmarinen og hak det fint
Rør det sammen med kødet og de øvrige ingredienser til en lind fars
Lad de hvile op til en time på køl

3

Form farsen til små kødboller og steg dem på en pande i olivenolie
Når de har en fin stegeskorpe, tages de op fra panden og tomatsovsen kommes på panden (skal ikke rengøres inden)
Lad sovsen finde sig selv igen og tilsæt kødbollerne
Varm igennem og pynt evt med hakket persille

Vin skal der til

4

Du kan fint fortsætte med den vin du har fået til de andre tapas
Men du kunne også tage denne tapas som den sidste og går over i rødvin fra Rioja eller Ribera del duero