Vi skulle have være på ferie på de kanariske øer i denne uge, men som så meget andet er den tur coronaudsat. I stedet har jeg hele ugen hygget med at lave forskellige spanske retter. En favorit herhjemme er tapas og i denne uge har jeg fået lavet flere gode lune tapas retter
For mig indeholder tapas ofte forskellige skinker og pølser, stegte kartofler, aioli, pesto på peberfrugt, oliven, spanske oste og godt brød. Dertil kommer så de småretter man lige føler for eller har energi til at lave.
Herunder er bud på følgende lune tapasretter:
Salt kartofler med Mojo
Muslinger med citron og hvidløg
Spansk omelet med chorizo
Kødboller i tomatsovs
Vinmæssigt kan man drikke lidt af hvert til, men jeg foretrækker enten Cava, spansk hvidvin som fx Verdejo eller Albariño, eller prøv en Fino sherry (tør) til. Dog kunne man fint gå over i rødvin fra Rioja eller Ribera del duero til kødboller i tomatsovs og de tørre oste på fåremælk
God Tapas aften 🙂
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORITapas
FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID40 minTID I ALT50 min
Det skal du bruge
Kartofler1 kg mindre kartofler2,50 dl groft salt2,50 dl vandMojo verde3 fed hvidløg1 bundt koriander1 tsk spidskommen1 spsk sherry eddike1 dl olivenolieMojo rojo3 fed hvidløg½ rød chilli1 tsk spidskommen1 tsk røget paprika1 spsk sherry eddike1 dl olivenolie
Sådan gør du
Kartoflerne1
Vask kartoflerne og kog dem i gryde med vand og salt
Kog dem til de er møre og hæld vandet fra
Kom gryden med kartoflerne tilbage på svag varme uden låg til alt vand er fordampetMojo Verde2
Skræl hvidløg
Skyl koriander og fjern stilke
Kom begge dele i en morter sammen med spidskommen
Mos til puré og tilsæt eddiken og derefter olieMojo rojo3
Skræl hvidløg
Skyl chili og skær i mindre stykker
Kom begge dele i en morter sammen med spidskommen og paprika
Mos til puré og tilsæt eddiken og derefter olieVin skal der til4
Spansk hvidvin eller Fino sherry klæder kartoflerne godt 🙂
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORISkaldyr, Tapas
FORBERELSESTID30 minTILBEREDNINGSTID10 minTID I ALT40 min
Det skal du bruge
Dampede muslinger1 kg blåmuslinger3 fed hvidløg3 dl tør hvidvin1 stk citronTilbehørGodt brødAioli
Sådan gør du
1
Rens muslingerne grundigt og kassér de åbne og dem der er gået i stykker
Skær citronen i skiver og gem enderne til at presse citronsaft med
Kom olie i en tykbundet og svits hvidløget2
Kom hvidvin i gryden og pres citron saft i
Låg på og kog op
Tilsæt muslingerne og damp under låg i ca 4 min til de fleste har åbnet sig3
Kassér de uåbnede muslinger og anret som på billede
Serverer med aioli og brødVin skal der til4
Cava eller Albariño passer godt til 🙂
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORITapas
FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID1 hrTID I ALT1 hr 15 min
Det skal du bruge
Omelet5 kartofler af pæn størrelse8 æg1 løg1 dl flødeSalt og peberOlie til stegningOvnbagte peberfrugter4 røde peberfrugteren skvis god olivenolieResten4 chorico pølser (friske / evt frost) af god kvalitet2 dl aioli (hvidløgsmayo) meget gerne hjemmerørt
Sådan gør du
Peberfrugterne1
Vask peberfrugterne og skær dem i lange strimler
kom dem i ildfast fad og hæld gavmild med olivenolie på2
Steges i ovn på 120 grader en times tid
Vend undervejsSpansk omelet3
Skræl kartoflerne og skær dem i stave 4x4mm
Steg kartoffelstave i panden i olie ca 10 min – ikke brune dem4
Tilsæt fint hakkede løg og steg videre
5
Bland æg og fløde sammen og kom kartoffelstave og løg op i skålen (til æg)
Rør det hele godt sammen, kom mere olie på panden og hæld det hele på panden
Steg videre i 5 min og sæt derefter panden i ovnen på 180g til den er gennemstegt – ca 15 min6
Steg chorizo på panden imens
Vin skal der til7
Vi drak en kold fino sherry (100 kr Erik Sørensen vin) til – den fungerede ret godt
Du kunne alternativt drikke en spansk hvidvin
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORITapas
FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID40 minTID I ALT1 hr
Det skal du bruge
Kødboller400 g hakket okse3 tsk røget paprika1 æg4 fed hvidløg1 stk løg2 stængler frisk rosmarin (tørret kan også bruges)Salt og peberOlivenolie til stegningTomat sovs1 glas gode mosede tomater (500 g)2 stk skarlotteløg4 fed hvidløg½ chili1 dl tør hvidvin1 tsk sukker1 spsk sherryeddikeSalt og peber
Sådan gør du
Tomatsovs1
Hak løg og hvidløg fint
Skyl chili og hak den fint
Svist det i olivenolie og tilsæt paprika
Kom hvidvin på og derefter de mosede tomater
Lad det koge godt ind og smag til med sukker, sherryeddike + salt og peberKødbollerne2
Hak løg og hvidløg fint
Fjern stilkene fra rosmarinen og hak det fint
Rør det sammen med kødet og de øvrige ingredienser til en lind fars
Lad de hvile op til en time på køl3
Form farsen til små kødboller og steg dem på en pande i olivenolie
Når de har en fin stegeskorpe, tages de op fra panden og tomatsovsen kommes på panden (skal ikke rengøres inden)
Lad sovsen finde sig selv igen og tilsæt kødbollerne
Varm igennem og pynt evt med hakket persilleVin skal der til4
Du kan fint fortsætte med den vin du har fået til de andre tapas
Men du kunne også tage denne tapas som den sidste og går over i rødvin fra Rioja eller Ribera del duero