7-kantens Seniorteater opfører lokalhistorisk komedie i Janderup

Der er kommet megen god litteratur ud af den jyske muld. 7-kanten har udvalgt ”Et Terningekast, 1938”, en komedie i 4 akter, som udspilles i området nord for Varde ved Nørholm Gods og Lindbjerggård.

Handlingen foregår i 1760erne, da herremændene havde hals og håndsret over deres fæstebønder, som på grund af stavnsbåndet var fast knyttet til det aktuelle fødegods. Herremanden bestemte hvem af de bondefødte, der skulle være soldat og denne militærtjeneste kunne vare 8-10 år, og var meget frygtet i befolkningen. Der var ej heller megen etik eller menneskelighed i forholdet imellem herremændene og fæstebønderne.

 

Foto fra forestillingen Et Terningkast (fotograf Mads Olsvig)

Forfatteren Salomon Jensen Frifelt fra Ølgod
Forfatteren, Salomon Jensen Frifelt, blev født og voksede op på slægtsgården Frifeltgård ved Ølgod, og levede fra 13.02.1889 til 13.04.1973. Efter to vintre på Janderup og Ondløse højskoler var han i årene 1910-12 på Askov højskole. Her var han samtidigt med forfatteren, Jeppe Aakjær.

Fra 1912-15 var han selv højskolelærer på Levring højskole.

Avisverdenen fik han kontakt med i 1917-18, hvor han var lokalredaktør på dagbladet Vestkysten i Varde. Som mange andre blev han efter første verdenskrig ramt af den spanske syge, og var svækket af sygdommen i nogle år. I 1923 overtog han slægtsgården.

Som forfatter tilhører Frifelt hjemstavnsdigterne. Han indledte sit forfatterskab i 1918 med novellesamlingen ”Lyng”, hvor grundingredienserne var slægt, arv og hjemstavn som skulle holde sammen på folkets livskraft, og det enkelte menneskes sindsstyrke.

Dette skildres bedst i romanerne: ”Af Jordens Æt, 1921”,  ”Mellem to taarne, 1926 ”,  ”Dagen og det grønne land, 1955”.

Det jyske sind er også beskrevet med stædige karakterer som rummer et vist element af vildskab i novellesamlingen ”Godtfolk og Skidtfolk, 1939”. Solomon Frifelt har i alt skrevet omkring 50 bøger, heraf også en serie af historiske og folkloristiske romaner, samt biografier og erhvervshistoriske skildringer.  Han var i perioden 1937-1964 formand Historisk samfund for Ribe Amt.

Samtale med Salomon Frifelts søn, der bor i Ølgod
Når man taler med Salomon Frifelts 89 årige søn, Peder Møller Frifelt, kan man næsten fornemme hvilken person han var. Det bedste minde sønnen har, er fra juleaftenerne i hjemmet, hvor faderen-uden bibel- citerede Juleevangeliet fra hukommelsen. Han kunne blive vred når man på skoler slog børnene, og så kunne han heller aldrig acceptere når folk ikke holdt ord.

Foto af Peder Møller Frifelt (privatfoto)

Han blev aldrig den helt store landmand, det der betød noget for ham var bondekulturen fremfor landbruget. I kraft af hans ekstra forfatterindtægt var der altid lidt på kistebunden, så en nødstedt nabo ville ikke gå forgæves. Han var en progressiv liberal andelsmand.

De tre børns behov blev ikke overset i hjemmet. Moderen, Nanna Ragnhild Møller sørgede for at børnene blev undervist med ordentlige bøger derhjemme. Man kunne stole på hinanden.

Salomon J. Frifelt dyrkede fællesskabet i sin familie og sit lokalsamfund, og så dette som sin primære mission.

Et Terningkast har premire i 7-kanten i Janderup: Lørdag d. 6. maj kl. 15.00. Øvrige forestillinger: Søndag d. 7. maj kl. 15. Mandag d. 8. maj kl. 19.30, tirsdag d. 9 maj kl. 19.30.

Billetter: www.7-kanten.dk

Varighed: En lille time

 

Foto af Peder Møller Frifelt (privatfoto) samt to fotos fra forestillingen Et Terningkast (fotograf Mads Olsvig)