Boligmarkedets betydning for samfundsøkonomien kan næsten ikke overvurderes. Derfor er det positivt, at priserne på boligmarkedet peger opad i samtlige regioner. Det smitter af på byggeaktiviteten. Dansk Byggeri opfordrer til hurtig afklaring om fremtidig boligskat
Ifølge Danmarks Statistik er priserne på ejerlejligheder steget 6,7 pct. på landsplan fra 3. kvartal 2015 til 3. kvartal 2016. Priserne på enfamiliehuse og sommerhuse er steget med henholdsvis 3,9 pct. og 2,0 pct.
– Udviklingen på boligmarkedet er ganske opløftende for tiden. Priserne stiger i alle regioner, og antallet af handler har også stabiliseret sig på højt niveau, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, og uddyber:
– Flere bolighandler betyder større renoveringsaktivitet, da det typisk er omkring ejerskifte, at boligerne renoveres. Samtidig betyder højere priser på de eksisterende boliger både større friværdi, og at det relativt bedre kan betale sig at bygge nyt.
– Vi har også fået lagt de tocifrede vækstrater for ejerlejlighederne bag os. Det er nok meget sundt, og kan forhåbentlig mane de værste boligboble-spøgelser tilbage i graven. Det tyder på, at regelstramningen fra 2015 om, at køber selv skal stille med mindst fem pct. af finansieringen ved boligkøb, virker efter hensigten, siger Bo Sandberg.
Prisudviklingen på ejerlejligheder topper i Hovedstaden og i Nordjylland med gennemsnitlige prisstigninger på henholdsvis 7,8 og 6,9 pct. For enfamiliehusene er det nu i Region Sjælland, at priserne stiger mest med 5,8 pct. på årsbasis. Det dokumenterer klart, at de geografiske ringe spredes i vandet efter flere år med Hovedstaden i front.
For at fastholde den positive udvikling er det dog ifølge Dansk Byggeri vigtigt, at der skabes politisk ro om den fremtidige boligbeskatning.
– Med den forhenværende V-regerings udspil til ny boligskat, er ånden ude af flasken. Og alene den usikkerhed, der hersker om skattereglerne efter 2020, er potentielt meget giftig for boligmarkedet. Derfor er det en bunden opgave for den nye VLAK-regering, at der hurtigst muligt i 2017 skabes politisk afklaring om boligbeskatningen. Og nytårsforsættet bør bestemt være, at det skal vær et bredt forlig, siger cheføkonom Bo Sandberg.