Genbrugspladsen øger kontrol med virksomheder

Hvis en virksomhed vil have muligheden for at aflevere affald på genbrugspladsen, skal den tilmeldes, og der skal betales for ydelsen. Desværre oplever DIN Forsyning, at virksomheder undlader at tilmelde sig, men stadig afleverer affald.

– Som udgangspunkt er virksomhederne meget velkomne med deres affald. Vi har de sid-ste fem år øget vores service markant, og etableringen af den ubemandede genbrugsplads i Ølgod og udvidelsen af åbningstiderne i Varde skete i høj grad for at imødekomme virk-somhedernes behov.
– Det koster naturligvis ressourcer at drive en genbrugsplads og hvis virksomhederne vil have den gode service, må de også bidrage til det. Desværre kan vi se, at der snydes med tilmeldingerne, og det skal vi have stoppet. Så kontant lyder det fra bestyrelsesformand Preben Olesen (V).

Genbrugspladsen er en forretning
– At vi øger kontrollen med virksomheders adgang til genbrugspladsen falder som en natur-lig forlængelse af vores egen opfattelse af genbrugspladsen. Vi ser vores genbrugspladser som en almindelig forretning, hvor god service er i fokus, men hvor man også betaler for en ydelse. Hvis man forlader en forretning med en vare uden at betale, så bliver man poli-tianmeldt. Det er jo ikke anderledes at køre på genbrugspladsen og aflevere affald uden at have betalt for den ydelse, siger Preben Olesen, der dog pointerer at personalet som ud-gangspunkt afviser virksomheder, der ikke betaler.

Ud over den ekstra fokus på god service og kontrol mod misbrug, har genbrugspladserne også benyttet andre værktøjer fra de normale butikker. Fx har de i flere år benyttet sig af mystery shoppers, ligesom indretningen af pladserne sker med større fokus på kundernes behov.

Det er ikke sjovt for personalet
DIN Forsyning uddanner nu en del af deres personale til at kunne foretage kontrol af virk-somhederne.

– Det er ikke rart for vores servicemedarbejdere at skulle konfrontere en håndværker og bede ham køre igen, men med de rigtige værktøjer og vejledning, vil håndværkeren sik-kert godt kunne forstå, at det er noget, han skal hjem og tale med mester omkring, fortæl-ler Svend Clausen, der er Affalds- og Genbrugschef hos DIN Forsyning.

For virksomheder er det frivilligt
At virksomheder skal betale for deres adgang til genbrugspladsen er styret efter national lovgivning, og beløbet en virksomhed betaler er afhængig af branchekoden. Derfor betaler fx håndværkere mere end andre, men det er fordi de også kommer med mest affald, for-klarer Svend Clausen.

– Som lovgivningen er tænkt, så skal virksomheder betale for det affald virksomheder kommer med, og private skal betale for det, de kommer med. For private hedder det gen-brugspladsgebyret og det dækker over adgang til genbrugspladsen, miljøstationer og for genbrugsspanden. Private kan ikke vælge det fra, men det kan virksomheder, da de aktivt skal melde sig til vores genbrugspladser eller andre affaldsordninger. Hvis virksomhederne vil benytte genbrugspladserne, skal de også betale til ordningen – ligesom de private gør.

FAKTA
• Det koster mellem 1.467 og 12.843 kr. for en virksomhed at blive tilmeldt ord-ningen i 2017.
• I 2014 var der 695 tilmeldte virksomheder
• I 2015 var der 592 tilmeldte virksomheder
• I 2016 var der 457 tilmeldte virksomheder