Mange flere sælger boligen i al diskretion

Ikke alle ønsker stor opmærksomhed om deres boligsalg. Derfor har ejendomsmæglerne mulighed for at tage boligen til salg som et såkaldt diskretsalg, hvor boligen ikke markedsføres hverken i aviser eller på nettet, og der skiltes ikke med at ejendommen er til salg.

De seneste to år er antallet af diskretsalg steget kraftigt, og hos landets største mæglerkæde EDC konstaterer man 40 pct. flere diskretsalg i 2016 i forhold til 2015 og hele dobbelt så mange som i 2014. Cirka 7 pct. af alle gennemførte bolighandler sker på denne vis, hvilket svarer til ca. 5.000 handler om året.

“Det er først og fremmest i forbindelse med skilsmisser og økonomiske problemer at man vælger et diskretsalg, men vi hører også om flere, der bare gerne vil vente med at involvere familie og venner i boligsalget, til det rent faktisk er gennemført”, fortæller EDCs kommunikationschef Jan Nordmann. “I nogle dele af landet er begrundelsen, at hvis det alligevel ikke lykkes at finde en køber, så er det bedst at omgangskredsen ikke ved, at man har forsøgt at sælge.”

Metoden er lidt mere udbredt i Vestjylland, mens den er mindst brugt på Sjælland udenfor hovedstadsområdet. I resten af landet, inkl. København og Nordsjælland er andelen af diskretsalg nogenlunde den samme.

Når man ikke annoncerer boligen, findes køberen typisk gennem mæglerens køberkartotek og i forbindelse med fremvisninger af andre ejendomme.

“Når vi har kontakt med en køber, der har reageret på en ejendom vi annoncerer, er det selvfølgelig først og fremmest den annoncerede ejendom, vi fremviser. Men hvis denne ikke lige falder i køberens smag, eller vi i øvrigt i dialogen med køber kan høre, at han eller hun kunne være mere interesseret i en af de ejendomme vi ikke annoncerer, bringes ejendommene i diskretsalg i spil”, siger Jan Nordmann.

Hos EDC har man aktuelt 1.578 boliger til salg, som ikke annonceres, og som man derfor kun kan få kendskab til ved direkte forespørgsel hos ejendomsmægleren.

edcskema