Dagene bliver længere og lysere og minusgrader og kulde erstattes af sol og varme. Foråret er endelig over os, og det er tid til at skrue ned for varmen. Energirådgiver Benny Hebsgaard guider til at skrue ned for varmeregningen i foråret.
Når vi danskere sjældent velsignes med solskinstimer og høje temperaturer, må vi få varmen indendørs.
Faktisk viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for energiselskabet NRGi, at danskerne har tændt for varmen langt ind i foråret, selvom det ikke er nødvendigt.
Således har 30 procent af danskerne tændt for varmen langt ind i foråret og blot for komfortens skyld. Desuden angiver 17 procent deres foretrukne indendørs temperatur til at ligge mellem 23-25 grader. To til fire grader over den anbefalede rumtemperatur.
– Generelt vil vi have det varmt indendørs, og vi hader at fryse. Derfor glemmer mange af os at slukke eller skrue ned for varmen, når forårets milde vejr tager over, og det går ud over varmeregningen, forklarer Benny Hebsgaard og henviser til en række råd, der kan gøre op med den høje varmeregning og de dårlige vaner.
Den store synder
De fleste boliger med eget varmeanlæg har en eller flere cirkulationspumper. Bor du i en ældre bolig, er det typisk ældre cirkulationspumper, som skal reguleres manuelt. Her kan du enten skrue ned på pumpen, eller slukke den helt. Noget som næsten halvdelen af os danskere glemmer, viser samme undersøgelse fra YouGov og NRGi.
Besparelse: Er pumpen slukket fra maj til september, kan du spare op til 700 kr. per pumpe.
Termostaterne
Uanset om det er elvarme, fjernvarme eller fyr, får radiatorerne ofte lov at buldre løs uden grund. Skru derfor ned på alle termostater, men sørg for, at de har samme indstilling i de rum, du benytter. I ubenyttede rum kan du sagtens have temperaturen et par grader koldere.
Besparelse: Du sparer ca. 5 procent for hver grad du skruer ned.
De åbne vinduer
De fleste af os kender det. Vi trænger til frisk luft og lufter ud, men glemmer bare at lukke vinduet igen. Som resultat lukker vi varmen ud og fyrer for fuglene. Luft gerne ud tre gange om dagen af 10 minutter, men når du åbner vinduerne, skal du huske at slukke for varmen, så varmen ikke forsvinder ud i den blå luft.
Besparelse: Spar 1-4 procent på varmeudgifterne
Varmepumper
Bor du et sted uden fjernvarme og har investeret i en eller flere luft-luft varmepumper til at supplere opvarmningen, kan du med fordel lade temperaturen falde med to til tre grader, når du kører hjemmefra huset om morgenen og lade solens stråler varmer huset op.
Nogle pumper kan med fordel indstilles på en energibesparende ”ECO-funktion” eller indstilles til kun at ventilere. Husker du at indstille pumpen, når du er på arbejde, kan du hurtigt spare op til 2-5 procent. Jo flere vinduer du har, jo mere varmes huset op, når solen står højt på himlen.
Besparelse: 2-5 procent på varmeudgifterne.
Følger du samtlige råd fra energirådgiveren, anslås det, at du kan spare 15 procent på din varmeregning fra marts til september sammenlignet med vintermånederne. For en familie med et gennemsnitligt forbrug på knap 14.000 kr. om året, svarer det til 1225 kr. eller godt en måneds varmeforbrug.