Elever fra Varde Gymnasium overvandt grænser

Alle Varde kommunens 8. klasser var torsdag indbudt til naturvidenskabelig festival på Varde Gymnasium, så der var ekstra meget liv på skolen. Tyskholdene fik samme dag også nærkontakt med vaskeægte tyskere i Henne og Blåvand.

Formidling givet et andet perspektiv

Kemi og tysk læres ikke ved, at man hele tiden har hovedet i en bog. Som med alt andet i livet, får man mere ud af at prøve tingene af i praksis. Varde Gymnasium fletter derfor løbende undervisningen sammen med oplevelser ude i “virkeligheden”.

Alle kommunens 8. klasser var torsdag indbudt til naturvidenskabelig festival på gymnasiet. Her stod alle 1.g’ere samt 2.g’erne fra kemi og biovidenskab klar med små øvelser til 8. klasserne om alt fra kemishow til fremtidens fødevareforsyning på Mars:

– Man får et andet perspektiv på stoffet, når man skal formidle det til andre. Det er ret fedt at være med til at brede sin interesse ud, så andre måske bliver interesseret i det, fortalte Katrine fra Næsbjerg, der går i 1.l.

Katrine havde sammen med veninderne fra klassen forberedt en præsentation af muligheder og begrænsninger for plantevækst og dermed rumkolonier på Mars.

I et andet lokale instrueredes 8. klasserne af Anna og Iris fra 2.g i små forsøg med overfladespænding samtidigt med, at de afholdte en konkurrence om at sætte det rigtige navn på fire forskellige slags brændende chloridpulver, der flammer op i forskellige farver bag en skærm.

Iris og Anna demonstrerede overfladespænding med frugtfarve på mælk

Virkeligheden på tysk

Skolens tyskhold kom på en helt anden prøve, mens gymnasiet lagde rum til emner som vand i rummet, organtransplantation og meget mere.

– Vi skal prøve at snakke med de tyske turister herude og undersøge forskellige ting, som hvorfor de har valgt det her område, og hvad de gerne vil lave af aktiviteter og så videre, forklarede Martin, Mille, Marie og Naja, mens de filmede deres små interviews rundt om i Henne.

At henvende sig til andre på et sprog, man ikke er fuldstændigt flydende i, kan være noget grænseoverskridende. Men de unge gik dog alligevel til opgaven med krum hals, og fik gang i flere små samtaler med turisterne, som venligt svarede på spørgsmålene.

– Vi finder ud af, at vi godt kan tale med dem, selv om det ikke er helt perfekt, grinede Naja, mens de ledte efter flere turister.

Holdene skal ud fra de to dage med oplæg fra Anne Römer fra ProVarde, besøg på turistinformationerne samt interviews med tyske turister udforme små videoer, hvor de laver anbefalinger til de tyske turister. Anne Römer udvælger derefter de bedste film, som kan blive brugt i en reklamefilm.

Det var ikke helt nemt for Naja, Martin, Marie og Mille sådan lige at skulle begå sig på tysk, men med fælles hjælp gik det fint.