Sommerlejren for børnene i Frivillighuset blev tidligere i år droppet. Pengene fra kommunen til at søge fonde manglede og det betød i sidste ende også at en medarbejder måtte afskediges.
Alligevel lykkedes det dog via en privatindsamling at skaffe midler nok til, at børnene kunne komme på en en-dags udflugt til Djurs Sommerland.
For to af børnene blev det et tiltrængt pust i sommerferien.
13-årige Jakob og 14-årige Mikkeline havde nemlig en fantastisk tur. Og det betyder meget, når familien ikke har det store at rutte med til daglig.
– Jeg har ikke de store remedier. Børnenes far er der ikke og jeg har ikke råd til at betale, fortæller børnenes mor, 42-årige Bettina Junge, som bor sammen med børnene i et lejet hus på landet.
Udover Jakob og Mikkeline har Bettina to ældre børn. En på 17 og en på 21 år. Begge er i gang med at læse videre.
Det var via en hjemmekonsulent at børnene kom med på Frivillighusets ture.
– Det har bragt dem til stranden, i zoo, til julearrangementer og på ferielejre. Det er virkeligt noget de har været glade for, fortæller hun.
To gange har børnene været på sommerlejr.
– Så det var noget af en skuffelse for dem, at lejren i år blev aflyst, fortæller Bettina.
Og for Mikkeline var det ekstra skuffende, for hun har en alder, hvor hun ikke ved, om hun kan komme med igen, tilføjer Bettina, som flyttede fra Esbjerg til Varde Kommune for nogle år siden.
Hårdt prøvet mor
Sønnen Jakob er født med stafylokokker i navlestrengen.
– Han var meget syg men lægerne lyttede ikke. Jeg kæmpede og jeg ved, at hvis jeg var en ung, naiv førstegangsfødende, så var jeg taget hjem og havde lyttet til dem. Blodpladerne viste 90% mod normalt 300. Derfor var jeg glad for at jeg tog affære, fortæller Bettina.
Bettina har i sit 42-årige liv også brækket ryggen fire steder og fået piskesmæld to gange.
– Jeg har smerter i nakken, migræne, ondt i lænden, til trods for det, så havde jeg et tolv timers job indtil for et år siden. Men til sidst fik jeg stress og depression, så jeg gik fra at have en okay økonomi til at ende på rehabiliteringsydelse.
– Jeg vil ikke bare have pension. Jeg vil føle at jeg bidrager til samfundet. Derfor håber jeg på et flexjob, fortæller Bettina.
Bettina kan køre truck, arbejde på plejehjem – desværre er der bare ikke mange plejehjemsjobs på fire timer i ugen.
– Men jeg har arbejdet hele mit liv og kørt truck i 10 år arbejdet med belægnings sten, så min gejst fejler ikke noget.
Hendes sidste job var på SkyLight i Varde, hvor hun kørte truck, var ekstruderfører og stod ved maskinen der lavede folie.
– Det bedste job i hele verden. Men jeg fik angst og depression og måtte stoppe for et år siden, fortæller hun.
– Men det hjælper ikke at sætte sig hen i et hjørne og blive vred på verden. Man må selv tage et ansvar. Og hvis jeg får lidt fremgang igen, vil det smitte af på hele min familie, slutter Bettina Junge, som er på revalidering og søger et job på cirka fire timer i ugen.
Mikkeline vil give igen
Mikkeline er i år begyndt at gå i 8. klasse på en efterskole. En plads hun har fået via kommunen.
Det er på Skrødstrup Efterskole ved Mariager, fortæller Mikkeline, som oveni netop har fået at vide, at hun kan komme med på studietur til Uganda i 12 dage.
– Kommunen har betalt turen og jeg er meget glad for at få den mulighed fortæller Mikkeline, som i Uganda skal hjælpe folk der ikke har noget sted at bo.
– På sigt vil jeg dog gerne være dyrlæge, da jeg er helt vild med dyr – især heste, smiler hun.
Når Mikkeline bliver 16 år, overvejer hun at blive frivillig hos Frivillighuset. Hun vil nemlig gerne give tilbage.
– Jeg har fået så mange gode oplevelser med Frivillighuset de sidste tre år. Jeg har været med på lejre, været til julearrangementer osv. Det har været så super hyggeligt hver gang, og jeg blev godt nok ked af det, da sommerlejren blev aflyst i år.
– Jeg var dog glad for vores tur til Djurs Sommerland blev til noget. Det var en dejlig tur og hyggeligt at møde mine venner igen, slutter Mikkeline, som håber at politikkerne vil finde penge til Frivillighuset næste år, så lejren næste år kan gennemføres.