Forbrugsfest med ubudne gæster

Black Friday løber af stablen på fredag d. 24. november. Sidste år var omsætningen i Danmark på over 2 milliarder kr. via dankort alene, og mon ikke vi kan se frem til endnu en rekordstor forbrugsfest i år. En stor del af festen foregår online, og alle er velkomne til at være med, når butikkerne lokker med det ene slagtilbud efter det andet. Men selvom butikkernes invitation retter sig mod købeglade danskere, så afholder det ikke verdens cyberkriminelle fra at dukke op til festen.

Black Friday er blandt de tidspunkter på året, hvor risikoen for at blive udsat for svindel er størst. IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender har tidligere dokumenteret, at antallet af fup-mails stiger med hele 10 procent i løbet af Black Friday. Adrian Liviu Arsene er sikkerhedsekspert hos Bitdefender, og han forklarer:

– Under Black Friday ser vi et meget højt aktivitetsniveau blandt forbrugerne. De handlende er opsøgende og måske en smule forhastede i forhold til at finde de gode tilbud og slå til. Det er en meget attraktiv situation for svindlerne. De er specialiserede i at udnytte den omfattende aktivitet, og de tjener styrtende med penge.

Adrian Liviu Arsene opfordrer danske forbrugere til at deltage i forbrugsfesten med omtanke. Hvis ikke man gør det, så kan det hurtigt ende med alvorlige økonomiske tømmermænd:

– De kriminelle forsøger at stjæle kreditkortoplysninger, såkaldt phishing, eller også lader de forbrugeren købe varer, som aldrig bliver sendt. De gør det fx via falske e-mails og hjemmesider. Der er ingen grænser for deres fantasi, når det handler om at snyde forbrugerne, advarer Adrian Liviu Arsene.

Man bør ifølge sikkerhedseksperten tænke sig en ekstra gang om, før man trykker på et link eller gennemfører en handel på fredag. Ser man et tilbud, der er for godt til at være sandt, så overvej, om det kan være en fælde.

Bitdefender har 5 råd i forbindelse med en sikker Black Friday online:

1. Brug et kreditkort i stedet for debetkort. Debetkortet trækker ofte beløbet fra din konto med det samme, hvor et kreditkort bruger nogle dage. Du har lidt længere tid til at opdage snyd og annullere en online handel, hvis du bruger kreditkort.

2. Vær sikker på, at hjemmesiden har en HTTPS-forbindelse – den grønne lås-logoet ved linket – da dette garanterer, at forbindelsen mellem bruger og sælger er krypteret, og at sælger er legitim.

3. Pas på uopfordrede mails. Modtager du en mail med “fantastiske rabatter”, så vær på vagt. Hensigten med sådanne spam-mails kan være at få dig til at trykke på et ondsindet link med malware eller at få dig ind på en falsk hjemmeside for at stjæle dine betalingsoplysninger eller sælge dig ting, du aldrig modtager.

4. Undgå at bruge offentlige Wi-Fi-netværk, når du handler online. Cyberkriminelle sætter nemt et hotspot op for at overvåge dine kreditkortoplysninger og shoppe videre for dine penge.

5. Sørg for, at du har en god og opdateret sikkerhedssoftware installeret på dine enheder med anti-phishing- og anti-fraud-funktioner. Sådan software opdager snydesider og blokerer for malware.

Om Bitdefender
Bitdefender udvikler en af verdens hurtigste og mest effektive produktserier af software-sikkerhedsløsninger, der dagligt beskytter mere end 500 millioner brugere. Som den eneste virksomhed i antivirusbranchen har Bitdefender udviklet en patenteret teknologi (B-HAVE®), og er derfor OEM partner til en lang række af verdens mest kendte antivirus brands, som er bygget på Bitdefenders teknologi.

I fem år i træk har de uafhængige organisationer AV-TEST og AV-Comparatives, to af Europas mest velrenommerede testcentre, konsekvent placeret Bitdefenders sikkerhedssoftware som det mest effektive på markedet.

Bitdefender startede i 2001 og er i dag repræsenteret i mere end 100 lande, har kontorer i bl.a. England, USA, Tyskland og Frankrig og samarbejder med nogle af verdens største IT-virksomheder som IBM og Virgin Media. Bitdefender varetager i dag IT-sikkerheden i den danske stat og i ni danske kommuner.

Se mere på www.bitdefender.com