Det er nok de færreste, der tænker sundhed, når man tænder kalenderlyset i denne tid – men det burde man nok gøre.
Oplever du hoste – tørhed og irritation i halsen? Måske du skulle overveje at skifte stearinlyset ud med et lys med batteri…
Flere undersøgelser viser, at man skal tænke sig rigtig godt om, inden man lystigt fyrer op for stearinlysene i hjemmet. Hyggeligt ser det ud – men de forpester indeklimaet og kan skade vores helbred.
Når du tænder stearinlys indendørs, udløser det uvilkårligt en eksplosion af partikler i luften, som langt overstiger, hvad der eksempelvis udledes på en stærkt trafikeret vej. Og sodpartiklerne spæner med lynets hast direkte ned i vores lunger.
– En undersøgelse af 78 personer i 58 københavnske boliger viste, at der er lidt nedsat lungefunktion og tegn på inflammation (betændelse) hos personerne i de hjem, hvor der var mange partikler fra stearinlys. Men vi ved ikke med sikkerhed, om det skyldtes partikelforureningen, siger professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. (Kilde: Boliuis.dk)
For astmatikere kan det føre til direkte ildebefindende at træde ind i et rum med mange tændte stearinlys. Stearin, voks, olie og paraffin danner os, når det brænder og osen kan genere mennesker med følsomme luftveje.
På Astma-Allergi.dk anbefaler man følgende:
Du kan begrænse osen fra levende lys med en række forholdsregler:
- Skær ned på antallet af lys.
- Brug evt. fyrfadslys, da de oser mindre end almindelige lys. Dyre fyrfadslys oser ikke mindre end de billige.
- Undgå lys med duftstoffer eller lys af gelé.
- Sluk lyset med en lyseslukker, der kniber sammen om vægen.
- Luft ud når du har slukket lysene.
- Sørg for at vægen er kort. Lange væger får lyset til at ose mere.
- Stil ikke lysene i træk.
Alternativer til stearinlys
Som alternativ til levende lys er der i dag et hav af muligheder. Lyskæder, el-fyrfadslys, dekorationer, og kunstige stearinlys er i handlen mange steder.