Hvis du gerne vil have en god undskyldning for at gå i kælderen (eller til din vinhandler) for at finde champagne og vintage portvin, så læs videre ?
Jeg havde længe haft lyst til at lave peberbøf og nu er det til at finde en god frisk salat i butikkerne. Til forret har jeg igen været i højbedet og fundet frisk rucola og spansk kørvel, så der ender vi i en lille fræk salat. Mit bud på weekendmenu er således:
- Salat med pære, rucola og parmesan –
- Peberbøf med fritter og friseesalat –
Vinforslag til forret er helt klart tør (brut) champagne ? Til peberbøffen kan du vælge en syrah fra nord Rhone eller gå all in og vælge en forholdsvis ung vintage portvin med masser af frugt. Det er sikkert også en skvis tilbage, som du kunne nyde til et stykke blå ost bagefter….
God fornøjelse ?
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIForretter FORBERELSESTID5 minTILBEREDNINGSTID5 minTID I ALT10 min Det skal du bruge
Salat2 stk PæreParmesan høvlet1 bundt rucola salatLidt sødskærm / spansk kørvelDressing2 spsk olivenolie1 spsk kirsebæreddike (eller anden eddike)Lidt saltLidt sukkerSådan gør du
1
Skyl og slyng salat og anret på 4 tallerkner sammen med den spanske kørvel
Skræl pære og fjern kernehus
Bland dressing af olie, eddike, salt og sukker – smag til og kom ud over salaten
Høvl parmesan ud over – som på billedeVin skal der til2
Du får ikke bedre undskyldning for at åbne en flaske champagne – det er et match made in heaven ?
Vælg en tør (brut)
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIHovedret FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID45 minTID I ALT55 min Det skal du bruge
Bøf og sauce4 stk gode bøffer a 200g – fx entrecote1 dåse grønne madagaskar peberDion sennepEn kvist timian2 fed hvdløgSmør til at stege i + til sauce (ca 50g)Oliven olie til stegningCognac til flambering1 dl fløde2 dl god kalvefond / boullionEn skvis portvinSalat og fritter1 stk stor pose kvalitets fritter – fx fra Flensted1 stk friséesalat1 tsk fint salt1 fed knust hvidløg1 tsk dion sennep1 spsk god balsamico eller lignendeSmagsneutral olie – ca 1/2 dlSådan gør du
Fritter og salat1
Salt fritterne og steg dem i ovnen efter anvisning på pakken
2
Skyl og slyng salaten – skær bunden af
3
Lav dressing
Bland knust hvidløg med salt i lille skål
Tilsæt sennep og rør
Tilsæt balsamico og rør
Tilsæt olie under konstant omrøring – som når du rører en majo
Kom ud over salaten og vend rundtBøf og sauce4
Smelt smør i oilen på ret varm pande
Steg bøfferne 1 min på den ene side, så de får lidt stegeskorpe
Vend bøfferne og steg dem 2 min på den anden side mens du smører et forholdsvis tyndt lag sennep på og topper med ca 15 peberkorn på hver bøf
Skru lidt ned, vend bøfferne om på “pebersiden” – kom timian og hvidløg, og steg 2 min mere5
Hæld en pæn slat cognac på panden
Varm lidt op
Sluk emhætte eller tag panden af kogepladen
Sæt ild på og flamberer6
Tag bøfferne af panden og lad dem hvile mens du laver saucen
7
Kom en pæn slat portvin i panden og rør
Kom kalvefonden (eller bouillon) på og rør
Kog lidt ned og tilsæt fløde
Lad til simre lidt, smag til og kom bøfferne på igen et minuts tid
Lige inden servering, rører du ca 25 g kold smør i små klumper i saucenVin skal der til8
Til en peberbøf skal der noget kraftigt vin til. En mulighed er en Syrah fra Nord Rhone, der passer ret godt til peber. En anden mulighed er en forholdsvis ung vintage port. Vi valgte portvinen og drak en vintage 2009 fra Kopke – den var lige i skabet ?