Flere, og yngre, førstegangskøbere vælger at slå sig ned i et hus i Vejle Kommune. Men boligmarkedet er en svær jungle at navigere rundt i, og kender man ikke de juridiske jargoner eller bruger den nødvendige tid på grundigt at forberede sig, er der risiko for at man falder i én af de mange boligfælder og pludselig er boligdrømmen blevet til et boligmareridt.
Derfor benytter flere sig af boligadvokater og får køberrådgivning, så de undgår faldgrupper som uforudsete ekstraudgifter kort efter deres boligkøb. Det kan vise sig i behov for nyt tag, skimmelsvamp i væggene eller dårlig kloakering. Det er områder, man ikke kan være sikker på står i tilstandsrapporten og er dermed noget, man selv skal være opmærksom på at få undersøgt inden man køber huset.
En boligadvokat hjælper køber med alt det praktiske, juridiske og dialogen med banken og ejendomsmægleren. Både ejendomsmægler og bank har egne interesser for øje, så det kan være svært at vide, om man står med den bedst mulige handel på hånden, hvis ikke man rådfører sig undervejs. Det er individuelt hvor meget sparring man ønsker og om man har behov for køberrådgivning under hele processen eller blot til enkelte elementer som eksempelvis tinglysning af skødet eller kommunikationen med banken. Uanset hvad, er kompetent rådgivning en udgift, der hurtigt kan betale sig at investere i. Du kan herunder overveje digitale boligadvokater, der blandt andet tilbyder 24/7 adgang til din sag og nem adgang til rådgiverne.
Det skal du være opmærksom på ved køb af bolig
Når du taler med banken, bør du se det som en forhandlingssituation, frem for at takke ja til det første og bedste tilbud, de sender dig. Der er oftest flere låneforslag mulige, så gennemgå de forskellige muligheder med din boligadvokat inden du takker ja til et tilbud.
Ejendomsmæglerne er sælgerens mand og hans opgave er at få den højest mulige pris for huset. Du skal derfor altid læse tilstandsrapporten og stillingsopslaget grundigt igennem samt undersøge fejl og mangler, så du kan forhandle prisen ned på det grundlag. Derfor er det altid en god investering at hyre en byggesagkyndig til grundigt at gennemgå boligen og grunden så du ikke får ubehagelige overraskelser, når du seks måneder senere pludselig opdager skimmelsvamp på badeværelset. Den slags skjulte meromkostninger finder den byggetekniske rådgiver under gennemgangen af ejendommen.
Det er endvidere værd at kigge i lokalplanen og tingbogen, så du på forhånd ved, om du kan få lov at bygge en ekstra etage på huset, eller måske en udestue. Med andre ord er det her du bliver klogere på, om der er indskrænket ejendomsret. Bliv klogere på servitutter og lokalplan her.
Varde Kommune har landets højeste yderområdepriser
Der er i omegnen af svimlende 45.000 kroner til forskel på kvadratmeterprisen på boliger i landets mest og mindst populære kommuner: Fra Hovedstaden til yderområderne. Sidste år markerede Varde Kommune sig som det yderområde i Danmark med de højeste priser. Her blev boligerne solgt til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 8.328,- Til sammenligning lå kvadratmeterprisen i kongerigets billigste kommune, Lolland, på 4.677,- i 2018.
Generelt er boligpriserne steget med 23 % procent på bare fem år i landsgennemsnit. I den periode er prisstigningen for Varde Kommune mere moderat, med en samlet stigning på 5 % siden 2013.
/annonceartikel