Unge skoleelever har sat sig på skolebænken i deres sommerferie
I denne uge summer det på Campus i Varde. Her står Varde Ungdomsskole bag en OrdblindeCamp, hvor hele 22 elever fra 6. – 9. klasse har valgt at tilmelde sig.
Det er virksomheden ordblindetræning.dk, der står bag kurset, hvor de to indehavere Thomas Mose og Mikael Højbjerg har tilrettelagt 5 intensive dage for de fremmødte.
Som startskud på ugen var elevernes forældre inviteret, og dette for at såvel at introducere dem for forløbet, men også for at videregive redskaber, der kan give inspiration til at arbejde videre ud fra de principper, der tillæres her på kurset.
– I og med at det er en uge, vi arbejder, så ved vi også, at vi nok kan sætte skub i en læring, men naturligvis skal der mere til, og her er forældrene vigtige at have med, forklarer Mikael Højbjerg, der sammen med Thomas Mose rejser rundt i hele landet og etablerer kurser med fokus på at hjælpe ordblinde skoleelever i alle aldre.
– Det handler om strategier, og det handler om at hjælpe den enkelte elev til at bruge IT i det daglige, kort og godt – ja så handler det om at give eleven de mest optimale muligheder til at kunne klare sig bedre i skolen – og i hverdagen, lyder det fra Thomas Mose, der har taget en kort pause fra klasselokalet, hvor eleverne arbejder ud fra helt specielt tilrettelagt undervisningsmateriale.
Selv om al forskning viser, at det mest optimale er en tidlig indsats, når man som oftest allerede i 1. klasse kan spotte de elever, der har særlige udfordringer i forhold til at læse og stave, så er det er ifølge de to engagerede lærere aldrig for sent at komme i gang.
– Vi har arbejdet med det her i adskillige år, og vi kan se, det gør en stor forskel – vi sender hele tiden elever videre, der har fået nye redskaber med i rygsækken, så de kan klare sig bedre både i undervisningen, men også i helheden – i deres hverdag, fortæller Mikael Højbjerg.
Og Thomas Mose er enig: Det er en kæmpe succes hver gang – når vi sender elever hjem herfra, der inden start ikke havde forestillet sig at kunne stave til ord som ”antropologistuderende”, men som ved hjælp af de her værktøjer rent faktisk kan meget mere, end de selv vidste. Det er det hele værd!
Ditte går på Lykkesgårdskolen og skal starte i 9. klasse efter sommerferien:
– Jeg har allerede lært så meget! Jeg har valgt at deltage, fordi jeg gerne vil være dygtigere, især vil jeg gerne være bedre til at læse, og det her kursus gør bare en forskel. Og så er det i øvrigt hyggeligt at møde nye mennesker og få nye venner…
Mille går på Brorsonskolen og skal i 7. klasse efter sommerferien:
– Jeg ved, at når jeg starter i skole, så er jeg en del af overbygningen, og der vil blive stillet højere krav. Jeg har især haft udfordringer i engelsk, når jeg skulle stave, og den her uge har hjulpet mig til at blive meget bedre til at skrive. Det er helt enkle teknikker, det er smart!
Daniel går på Blåvandshuk Skole og skal efter ferien starte i 6. klasse:
– Jeg følte egentlig bare jeg trængte til et skub fagligt. Jeg vil gerne være dygtigere til at stave. Allerede nu kan jeg mærke, det har hjulpet, og jeg glæder mig næsten til at skulle i skole igen og får en stil for…
Også leder af ungdomsskolen Varde, Toke Knudsmark er tilfreds:
– Jeg var spændt på, om de unge ville bruge deres sommerferie på et kursus som dette, og det viste sig jo så, at de gerne ville. Jeg synes det er flot at hele 22 har tilmeldt sig, og jeg er rigtig glad for at høre de fine tilbagemeldinger. Det er helt sikkert noget, vi vil arbejde på at kunne tilbyde en anden gang.
OM ORDBLINDETRÆNING
Ordblindetræning en socialøkonomisk virksomhed, der blev stiftet i 2012 i Esbjerg af Thomas Mose og Mikael Højbjerg, begge ordblindelærere/læsevejledere, cand.pæd. i didaktik (dansk) samt prisbelønnede udviklere af undervisningsmaterialer til børn, unge og voksne med ordblindhed.
Ordblindetræning ejes i dag i partnerskab med AOF Center Fyn og AOF Center Sydjylland.
Ordblindetræning afholder kurser i hele landet og er i dag Danmarks største udbyder af ordblindeundervisning med fysiske kontorer/undervisningslokaler i Esbjerg, Aabenraa, Aalborg, Aarhus, Randers, Odense, Svendborg og København. Foruden vores private kurser afvikler vi læringsforløb for elever med ordblindhed i en række samarbejdskommuner, pt. i alt 6 kommuner.
Missionen er og har altid været: At tilbyde ordblindeundervisning, der hviler på et solidt forskningsbaseret grundlag – eller med andre ord: Undervisning, der virker!
Ud over kerneydelsen ordblindeundervisning har Ordblindetræning en omfattende kursusafdeling, der står for efteruddannelse af lærere, læsevejledere og andre fagpersoner. Herudover afholder vi informationsaftener for forældre til børn med ordblindhed, ofte i samarbejde med Ordblindeforeningen, Netværkslokomotivet og AOF.
Thomas Mose og Mikael Højbjerg står fortsat i spidsen for Ordblindetræning, men med årene er der løbende kommet en række dygtige samarbejdspartnere og undervisere til. Fælles for dem alle er, at de er specialister i ordblindhed og læse-staveundervisning samt har stor indsigt i den nyeste læse-skriveteknologi.
Alle undervisere er desuden læreruddannede med en læsevejleder- og/eller en ordblindelæreruddannelse som overbygning.