Madblog: Pizza med… figner – artiskok – oliven

Pizzastenen skal varmes op denne weekend. Datteren fejrer fødselsdag og elsker pizza ligesom resten af familien. På fødselsdage åbner jeg altid Champagne og det er så heldigt at det passer perfekt til den første pizza med artiskok og oliven. Til pizza med tomat og mozzarella vil jeg foreslå en sangiovese fra Toscana (man kan også fint drikke en god chardonnay – gerne fra Italien til de 2 første pizza’er).
Til pizza med figner skal vi have lidt sødme og der vil en Pinot Gris fra Alsace passer perfekt ?

Menuen er:

  • Pizza med artiskok, oliven og kogt skinke
  • Pizza med lufttørret skinke og mozzarella
  • Pizza med figner, karamelliserede rødløg og lufttørret skinke

Pizza dej til 8 pizzaer

 

 

Opskrift

 

ANTAL8 PortionerKATEGORI

 

Det skal du bruge

 

 7 dl lunken vand
 1 stk æg
 ½ dl olivenolie
 1 tsk sukker
 1 tsk salt
 100 g fuldkornsmel – fx spelt
 250 g durumsmel
 700 g hvedemel – meget gerne Tipo 00
 1 pakke(r) gær

 

Sådan gør du

 

1

Lun vand, så det er håndlunkent

2

Rør gær ud i vandet

3

Tilsæt salt, sukker, æg og olie og rør rundt

4

Tilsæt fuldkornsmel og durummel og rør grundigt igennem

5

Tilsæt hvedemel under omrøring indtil dejen er så fast at du kan arbejde med den på bordet

6

Nu skal dejen virkelig æltes godt igennem. Mindst 3 min – og brug den mængde hvedemel der er nødvendig – det kan godt vise sig at være mere eller mindre end de anførte 700 g

7

Skær dejen op i 8 lige store stykker og form som boller (en håndfulds penge)

8

Rul hver enkelt bolle god igennem, ved at presse bollen let mod bordpladen og bevæge hånden i cirkler

9

Kommer bollerne på et fad med 5 cm afstand og dæk med husholdningsfilm, der er gjort våd under den kolde hane og vredet

10

Efter hæv bollerne mindst 2 timer på køl

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL1 PortionKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID5 minTID I ALT15 min

 

Det skal du bruge

 

 1 stk pizzadej fra køleskabet – se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 100 g revet god ost – fx fontina
 1 ds gode artiskokhjerter
 1 pk god skinke i tynde skiver
 12 gode sorte oliven uden sten
 1 spsk creme fraise
 Evt hvidløgsolie (presset hvidløg med god olivenolie)

 

Sådan gør du

 

1

Kom pizzasten i din ovn (eller grill), og varm stille og roligt op til 250 grader

2

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter
Smør den med creme fraise undtager på de yderste 1,5 cm
Fordel den revet ost oven på dejen

3

Skær artiskokhjerter i kvarte og fordel på pizzaen sammen med skinke og oliven – som på billede

4

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kanten
Kom evt hvidløgsolie på

Vin skal der til

5

Åben vinen – Chardonnay kan fin gøre det, men champagne er skøn til ?
Vi drak en flaske Moet & Chandon imperial brut (fås ofte på tilbud til omkring 280 kr)

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL1 PortionKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID30 minTILBEREDNINGSTID10 minTID I ALT40 min

 

Det skal du bruge

 

 1 stk pizzadej fra køleskabet – se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 Tomatsovs – fx cherrytomat på flaske fra Aarstiderne)
 100 g revet god ost – fx fontina
 1 håndful frisk basilikum
 ½ pk lufttørret skinke
 ½ pk frisk mozzarella – jo bedre kvalitet, jo bedre resultat
 evt hvidsløgsolie (presset hvidløg med god olivenolie)
Vin skal der til

 

Sådan gør du

 

1

Kom pizzasten i din ovn – eller grill, og varm stille og roligt op til 250 grader

2

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter

3

Smør et tyndt lag tomatsovs på (du kan evt tynde din tomatsovs lidt op med vand)

4

Fordel revet ost oven på tomatsovs

5

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kanterne

6

Tag pizzaen ud og fordel straks de tynde skiver lufttørret skinke og skiver med mozzerella på

7

Pynt med basilikum blade

Vin skal der til

8

Åben vinen – enten en hvid chardonnay (gerne oversøisk) eller en nordlig italiener med lidt sødme og meget gerne på sangiovese. Vi elsker Il Sapiente til pizza. Den er fra fra Andrup vin til 59 kr – serverer gerne køligt.

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL1 PortionKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID5 minTID I ALT25 min

 

Det skal du bruge

 

Karamelliserede rødløg
 1 stk rødløg
 Lidt olivenolie til stegning
 1 spsk Balsamico
 1 tsk honning
Pizza
 1 stk pizzadej fra køleskabet – se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 1 spsk creme fraise
 100 g revet god ost – fx fontina
 1/2 pk god lufttørret skinke
 2-3 figner
 Evt lidt revet Karamelsten fra Arla Unika

 

Sådan gør du

 

karamelliserede rødløg

1

Skær rødløg i mindre både og svits dem i olie
Tilsæt honning og balsamico
Lad det stille og roligt koge ind

Pizza

2

Kom pizzasten i din ovn (eller grill), og varm stille og roligt op til 250 grader

3

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter
Smør den med creme fraise undtager på de yderste 1,5 cm
Fordel den revet ost oven på dejen

4

Skær fignerne i skiver og fordel på pizzaen
Rev den lufttørrede skinke i mindre stykker og fordel sammen med rødløg – som på billede
Top med revet Karamelsten fra arla unika (kan fint undlades, hvis du ikke lige kan få fat på den)

5

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kanten

Vin skal der til

6

Åben vinen – gerne noget uden for meget syre og med lidt sødme og her er Pinot gris fra Alsace perfekt
Vi drak en fra Ernest Wein (Winefamly 84 kr)