Sidste weekend i efteråret og jeg har lige tage de sidste rødbeder op fra køkkenhaven. Dem vil jeg tilberede sammen med nogle svampe og en rådyr filet, som jeg har været så heldig at få fra en jæger 🙂 Dertil passer kraftig vin med lidt sødme – som fx chateauneuf du pape
Jeg fandt også nogle jordskokker i køkkenhaven og laver derfor en suppe til forret 🙂 I jordskokkesuppen serverer jeg kammuslinger stegt i smør med ingefær og hvidløg – dertil en Riesling fra Alsace med både syre og sødme, som passer flot til
God weekend 🙂
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIFisk, Forretter
FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID25 minTID I ALT45 min
Det skal du bruge
Suppe500 g jordskokker1 bagekartoffel1 løg1 l hønsefond1 dl hvidvin1 dl flødeÆbleeddikeSmør til stegningSalt og peberKammuslinger16-20 stk kammuslinger2 spsk revet frisk ingefær2 fed hvidløgSalt og peberSmør til stegningPyntFx citron timian og morgenfrue blomst
Sådan gør du
Suppen1Hak løget
Skræl kartoffel og jordskokker – skær dem i mindre stykker2Svits løg, kartofler og jordskokker i smør
Kom vin og fond på og kog kartofler og jordskokker møre3Tilsæt fløde og blend det glat med stavblender
Smag til med salt og peber samt æbleeddikeKammuslinger4Skræl og riv hvidløg og ingefær
Dup kammuslingerne tørre med køkkenrulle5Steg muslingerne kort ved høj varme i smør sammen med ingefær og hvidløg
De skal have stegeflade, men være kun lige tilberedt midt i6Serverer i varme tallerkner som på billede
Vin skal der til7Åben vinen – vi skal bruge syre og let sødme til denne ret for at matche jordskokkerne og kammuslingerne
Det kan vi finde i Riesling fra Alsace
Vi drak en dejlig udgave fra Clos Saint-Jacques (99 kr ved Kjær og Sommerfeldt)
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIHovedret, Vildt
FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID1 hr 10 minTID I ALT1 hr 25 min
Det skal du bruge
RådyrfiletCa 600 gram rådyrfiletOliven olie til stegningSalt og peberRevet citronskal fra en halv citronSauce1 stk løgAfpuds fra rådyr filet10 g smør1 dl fløde2 dl rødvin1 dl portvin2 dl kalvefondLidt gasticBagte rødbeder6 stk rødbeder2 spsk Oliven olieSaltHerbes de Provence (tørret krydderi)Svampe400 g svampeSmør til stegningBagt kartoffel4 stk bagekartofler (store)SmørKryddersalt
Sådan gør du
Bage kartofler og rødbeder1Vask kartoflerne og skær et kryds i oversiden
Kom dem i ovnen i 60-70 min på 200 g (varmluft)2Vask og skræl rødbederne
Skær dem i ca 3×3 cm stykker
Vend i olie og kom dem på en bageplade med bagepapir
Drys med Herbes de Provence og salt
Bag den i ovnen ca 50 min på 200 gRådyr og svampe3Puds rådyrfilet fri for senere og lign. (gem det til saucen)
Brun fileten på pande med olie – salt og peber samt revet citronskal på undervejs
Kom fileten i ildfast fad med og kom den i ovnen på 200 g – brug stegetermometer. Den skal op på 58g i kernen
Fileten skal hvile under klæde i 15-20 min inden servering4Rengør svampe og steg dem gyldne i den samme pande/olie, som rådyret blev brunet i
Sauce5Svits afpuds fra rådyret sammen med hakkede løg og frisk timian
Kom rødvin, portvin og fond på
Kog op og lad det små koge indtil 10 min før bagekartoflerne er færdige6Si saucen og kom det i ny gryde
Tilsæt fløde og smag til med salt, peber og gasticVin skal der til7Åben vinen – råvildt vil gerne have Rhone vin med lidt sødme.
Vi drak en châteauneuf du pape fra Winefamly til 160 kr