I den kommende weekend bager vi julesmåkager. Når vi gør det, har vi en tradition med at spise grønlangkål med brune kartofler og hamburgerryg 🙂
Vi plejer at drikke riesling med en smule sødme til, men jeg vil i år drikke en Pinot gris fra Alsace med lidt sødme. Sødme passer godt til de brune kartofler og røget gris vil gerne have Pinot gris
Efter denne dejlige juleret, er der som regel lidt plads til et stykke ost… Derfor foreslår jeg et ostebræt sammensat efter sult og antal deltagere – vi havde gæster, så det blev et større et af slagsen. Som hovedregel passer hvidvin bedre til ost end rødvin – se forslag under ostebrættet.
God weekend 🙂
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIHovedret
FORBERELSESTID30 minTILBEREDNINGSTID1 hrTID I ALT1 hr 30 min
Det skal du bruge
Hamburgerryg1 kg god hamburgerryg – meget gerne uden nitrit1 løg6 stk nelliker3 stk laurbærbladeBrune kartofler750 g små kartofler (ikke fra glas)1,50 dl sukker30 g smørGrønlangkålEn pose / stor bundt grønkål20 g smør2 spsk melCa 3 dl mælk / flødeSalt og peber1 spsk sukkerEn smule muskatnød
Sådan gør du
Hamburgerryg1Kom hamburgerryg i en gryde og dæk med vand
Kog op, men lad det ikke bulderkoge
Tilsæt laurbærblade samt pillet løg med nellikerne sat ind i løget
Lad det simre i 30 min2Tag gryden af blusset og lad hamburgerryg hvile 30 min i vandet
Brune kartofler3Vask kartoflerne og kog dem i letsaltet vand i 20 min
Smelt sukker på mellemvarm pande
Når sukkeret er smeltet, tilsætter du smør
Når smør er smeltet, tilsætter du kartofler og bruner under god varme i ca 15 minGrønlangkål4Skyl og rib kålen af de gennemgående stængler
Kog kålen i 10 min og hæld vandet fra
Hak kålen fint5Lav nu en opbagt sovs:
Smelt smøret i gryden og tilsæt mel
Rør det sammen med piskeris og tilsæt mælk/fløde lidt ad gangen
Når sovsen har en god konsistens, tilsættes grønkålen og varmes igennem
Smag til med salt, peber, sukker og revet muskatnødVin skal der til6Åben vinen – gerne en lettere sødlig Pinot gris (Riesling går også an)
Vi drak en af Alsace – Ernest Wein (90,- Winefamly)
Opskrift
Det skal du bruge
2-3 milde og cremede oste2-3 faste oste1-2 rødkits oste1-2 blå oste2-3 forskellige tilbehør fx syltetøj og nødder i honning
Sådan gør du
1Find gode oste efter din smag – og lidt der udfordre den 🙂
Jeg havde dette på mit ostebræt:
En schweizisk bergkäse
Tirpitz, Ho, Skalling fra Enghavegård Osteri
Gul krystal fra Them
Den hvde dame, Gammelknas 42, Krondild, Høgelundgaard 12 og gnalling fra Arla Unika
Dronning af Nørup fra Nørup Mejeri
Madam Blå fra Elmegården2Anret ostene i rækkefølge, så den ene ende starter med den mildeste og ostene bliver mere smagsfulde ned af brættet. Afslut med de blå og stærkeste.
På den måde har man mulighed for at spise ostene i en rækkefølge, hvor man smagsmæssigt får mest ud af det. Det er også lettere at sætte vin til.
3Anret dit tilbehør
4Som hovedregel har milde og cremede oste det godt med chardonnay. Rødkit og de lidt stærkede fungerer rigtig godt med gewurztraminer og til de stærke gerne en portvin fx tawny eller col til.
At serverer 3 vine til din oste anretning betyder også at I selv kan afgøre hvornår I tager næste vin; forsvinder chardonnayen i munden efter en ost, er det tid til at tage gewurztramineren.Vi drak:
Tenuta Fionia Castelli di Jesi fra Marche-regionen i Italien. På Verdicchio druen, som minder en del om en stor
Chardonnay – 90 kr fra Winefamly – virkelig fantastisk til Hvid dame fra Arla UnicaEn Zephyr Gewurztraminer fra Glover winery i Marlborough, New Zealand – 90 kr fra Winefamly
En 10 års Tawny fra Quinta das Carvalhas, Portugal – 120 kr fra Winefamly