Klimakampen er også lokalpolitik

Læserbrev indsendt af Søren lydeking Pedersen, KD Varde

I 2020 tilsluttede Varde kommune sig DK2020 projektet, som bl.a. Realdania står bag. Det er et ambitiøst initiativ, hvor der står; “Kommunen forpligtiger sig herunder til at tage de nødvendige skridt for at blive klima­neutral og modstandsdygtig senest i 2050.” KD Varde og jeg bakker op om dette initiativ og ser frem til den kommende klimahandlingsplan, som er under udarbejdelse.

Men i KD mener vi, at det er vigtigt at klimakampen er lokal forankret. Vi går til valg på, at der skal udarbejdes grønne udviklingsplaner, ligesom vi kender det fra de almindelige udviklingsplaner. Vi ønsker en lokalforankring i den grønne omstilling og at grønne initiativer belønnes med midler til lokaludvikling. Det kan foregå via et tilskud til udviklingsrådene der kan fordele pengene til lokale initiativer.

Blandt andet derfor støtter vi ikke forslaget om 1000 hektar solceller i kommunen. Vi er derimod inspireret af Esbjerg kommune, der gradvist indtænker det i byggeri, men samtidig er åbne overfor lokale initiativer, der ønsker at etablere kollektive fælles solcelleanlæg. Lokalsamfund og klimakamp skal gå hånd i hånd. Vi kommer ikke udenom, at den grønne omstilling kræver valg og prioriteringer.

I KD ønsker vi at være en del af løsningen sammen med kommunens lokalsamfund og finde den rette balance, så ambitionerne i DK2020 om en klimaneutral kommune bliver til virkelighed.

Også gerne før 2050.