1.g’erne på Varde Gymnasium er med i den landsdækkende filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. Unge oplever både et øget alkoholforbrug og drikkepres, når de går på en ungdomsuddannelse – men det vil de faktisk gerne ændre på, og skolerne kan hjælpe ved at opstille klare rammer om alkohol og kommunikere dem tydeligt.
For at inspirere unge til en festkultur, hvor der er plads til forskellighed og til at sige nej tak til alkohol, afholder Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden for 7. år i træk en filmkonkurrence, som 1. g’ere fra Varde Gymnasium deltager i. Tirsdag d. 16. november brugte hele årgangen en dag på at producere film, hvor de kommer med deres bud på, hvordan man skaber en festkultur, hvor høje promiller ikke er omdrejningspunktet. Eleverne prøvede kræfter med at idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm. Eleverne blev desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling. Eleverne har uploadet de færdige film til www.lommefilm.dk, hvor de også kan gå ind og se hinandens film. Workshoppen blev afsluttet med, at eleverne stemte om, hvilken af de mange film, der skal repræsentere netop deres gymnasium i den videre konkurrence.
Gå i dialog og hav en klar alkoholdning
Når unge begynder på en ungdomsuddannelse, sker der en markant udvikling i deres alkoholforbrug. 64 pct. af unge oplever nemlig, at deres alkoholforbrug stiger. Samtidig fortæller 54 pct., at deres venner har presset på for at få dem til at drikke mere, selvom de allerede har sagt ’nej tak’. 30 pct. indrømmer, at de selv har udsat andre for drikkepres. Det fremgår af rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2019”, hvori 59 pct. også siger, at de ikke har behov for at drikke for at have det sjovt., og hvor størstedelen (81 pct.) ønsker en festkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til alkohol.
Som uddannelsesinstitution kan man hjælpe de unge ved at gå forrest og have en klar holdning til alkohol, f.eks. med en formel alkoholpolitik og inddragelse af de unge gennem eksempelvis festudvalg, hvor der er en åben dialog om festkulturen. Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab har i fællesskab udviklet det gratis materiale ’Gymnasier Fuld af liv´, der gør det enkelt at iværksætte nye tiltag i den retning.
»Vores undersøgelser viser, at mange unge ønsker en ny og mere rummelig alkoholkultur, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet for fællesskabet. Derfor er det afgørende, at skolerne viser vejen og etablerer nogle rammer, der gør det lettere for alle at være med i de sociale aktiviteter – uanset om man drikker eller ej,« siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.
Indsats med langsigtet effekt
Det er 7. år i træk, at filmkonkurrencen afholdes – og hvis man spørger eleverne, giver konkurrencen grobund for ny viden og øget refleksion over den danske alkoholkultur.
»Vi håber, at konkurrencen kan give inspiration til at forholde sig mere aktivt til, hvad alkohol er for en størrelse, og at det ikke behøver at fylde så meget til festerne. Der er mange måder at have det sjovt og feste sammen på, og måske bliver man endda sjovere og hyggeligere at være sammen med, hvis man skruer lidt ned for alkoholforbruget,« siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.