Bliver digitale museumsbesøg det nye normal?

Syddansk Universitet: Efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt, fx for koncentrationslejren Bergen-Belsen, og det taler han om i dag på Digital Tech Summit 2021.

Den 15. april 1945 blev koncentrationslejren Bergen-Belsen befriet. 120.000 mennesker har været fanger her, og mindst 52.000 er døde. I dag er lejren – ligesom en række andre – åben for besøgende, der tager rejsen til byen Bergen i nærheden af Celle i Nordtyskland.

Lejren bør være endnu mere tilgængelig, mener Stefan Jänicke, der er ekspert i visualisering af data. Han er optaget af at finde nye, digitale måder at formidle vores fælles kulturarv på, og han arbejder med at udvikle ideer til computermodeller og -værktøjer, der gør det muligt at udforske koncentrationslejre digitalt.

Det sker med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, og han bruger lejren Bergen-Belsen som case.

– Det er ikke så vigtigt, at det lige er Bergen-Belsen, jeg arbejde med som eksempel. Det vigtige er, at vi kan blive ved med at besøge disse lejre. Intet kan konkurrere med at være der selv, og fysiske besøg skal altid være en mulighed, men der er rigtigt mange mennesker, der aldrig får mulighed for selv at besøge en koncentrationslejr, siger han.

Derfor har det værdi at gøre dem tilgængelige i et digitalt univers, understreger forskeren:

– Der er to store fordele: For det første får de mange mennesker, der ikke fysisk kan besøge stedet, mulighed for det. For det andet kan vi lægge meget mere ind i det digitale besøg, end der kan opleves ved et fysisk besøg, siger Stefan Jänicke.

De allerede gammelkendte metoder som fx, at man kan ”gå rundt” på et sted vha computer-curseren eller at man kan klikke på noget og få en tekstboks op, er oplagte metoder. Men digital udforskning kan være meget mere end det, påpeger han.

Stefan Jänicke giver disse eksempler på digitale måder at opleve koncentrationslejren Bergen-Belsen:

Under et digitalt besøg kan man fx taste sin alder eller sin hjemegn ind og blive matchet med fanger i lejren, som var jævnaldrende eller kom fra samme hjemegn. Under sit digitale besøg kan man så få push-beskeder, når ens match har skrevet noget i sin dagbog, fx om det lokale, man kommer ind i.
Bergen-Belsen var del af et kæmpe netværk, hvor nazisterne udvekslede information om transporter, nye lejre osv. De arkiver kan man som digital besøgende få relevant materiale fra.
Under sit digitale besøg kan man vælge fokus på særlige temaer. F.eks. mad, og så vil man få adgang til fx dagbogspassager, hvor fanger skriver om mad. Et andet eksempel kan være ”nye ankomster”, og så får man adgang til tyskernes data om de togtransporter, der ankom til lejren.
Man kan besøge forskellige udgaver af samme sted. Næsten alle historiske bygninger har ændret udseende gennem tiden, og med computermodeller kan man invitere den digitale gæst ind i forskellige udgaver af samme sted.

 

Foto: Stefan Jänicke, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.