Læserbrev indsendt af Hans Jørgen Larholm, formand det Konservative Folkeparti i Varde Kommune
De første 100 dage med ny borgmester i Varde Kommune har i høj grad testet det politiske klima i byrådssalen, og udstiller at Venstre og Socialdemokratiet står sammen i tykt og tyndt.
Det står åbenbart for enhver at der ikke eksisterer et politisk projekt imellem konstitueringspartierne Socialdemokratiet, Venstre, SF og KD. Reelt handlede dramaet på konstitueringsnatten kun om én ting: At beholde borgmesterposten og holde Plan og Teknik-udvalget på Venstres hænder. Arvefejden imellem Socialdemokratiet og Venstre blev glemt da posterne blev fordelt.
Det viste sig hurtigt at konstruktionen er skrøbelig. Der gik 6 uger før borgmesteren valgte at kaste sin kommunaldirektør under bussen, godt hjulpet af sin socialdemokratiske viceborgmester. Den såkaldte gabestokssag handler om hvordan Varde Kommune skal håndtere hvad Socialdemokraterne kalder ”brydsomme borgere”. Borgmesteren godkendte sagen på Økonomi- og Erhvervsudvalgets dagsorden, der helt forudsigeligt endte på Jydske Vestkystens forside. Da historien breakede, valgte borgmesteren at lave en vaskeægte ”Slette Mette” idet han forsvarede sig med, at han bare havde fulgt den rådgivning han havde modtaget, hvorved aben endte hos kommunaldirektøren.
Sagen er anmeldt til både Datatilsynet og til Ankestyrelsen, og vil formentlig resultere i en alvorlig kritik af borgmesteren, for det er hans ansvar som folkevalgt at godkende dagsorden i det ene udvalg, hvor han sidder for bordenden. Som folkevalgt står man til ansvar for vælgerne, og man kan ikke undskylde sig med en ”rådgivning”. Den fritager ikke for ansvar. Uanset om man er Statsminister eller Borgmester.
En anden møgsag har været ”Robotgate”, som Jydske Vestkysten døbte sagen om tvangsimplementering af robotstøvsugere hos kommunens ældre.
Selv om der er var tale om en udmøntning af et budgetforlig, valgte både Socialdemokratiet og Venstre at se stort på det og på oppositionens skepsis mod at tromle deres model igennem. Det Konservative Folkeparti tror ikke på at det er muligt at implementere ordningen nu. Især ikke på grund af at den igangværende økonomiske ustabilitet, der har ændret ved forudsætningerne for de pensionister, der står til at miste deres hjemmehjælp, og hvor pengene er blevet mindre værd.
Det Konservative Folkeparti ønskede sagen tilbage til Social og Sundhedsudvalget, så man kunne komme helt til bunds i konsekvenserne ved et så omfattende indgreb i de ældres privatøkonomi.
Socialdemokratiet skældte ud på byrådsmødet, og råbte med vanligt drama op om ”forligsbrud”, men kun for at dække over at det reelt var Socialdemokratiet og Venstre, der begik forligsbruddet.
Når man er fælles om en aftale, er man også fælles om implementeringen af aftalen. Det er et helt grundlæggende princip i alle forlig. Borgmesteren burde som byrådets formand have set perspektiverne og konsekvenserne i sagen, men det gjorde han ikke, hvorved tilliden har lidt et knæk. Sådan behandler man ikke forligsparter. Det gør man ikke i Folketinget, og det gør man heller ikke i Varde Byråd, men det var ikke desto mindre det der skete.
Borgmesteren har ledet tre ordinære byrådsmøder, men det er endnu Ikke lykkedes at gennemføre et møde uden at kommunaldirektøren har måtte træde til for at sikre sagernes rette placering og afgørelse. Borgmesteren virker både distræt, uforberedt og måske endda uinteresseret, og det må stå klart for alle der kigger med på livestreaming fra byrådsmøderne, at borgmesteren tror han kan slippe afsted ved lidt jokes. Det er utilfredsstillende.
Gabestokssagen og Robotgate, sammen med usikker mødeledelse, vidner om at Borgmesteren har enormt svært ved at mestre sit nye embede. Og det embedsværk, der skal holde ham flydende, har han allerede kastet under bussen.
En ting skal borgmesteren dog have ros for: På 100 dage har han besøgt 100 virksomheder i Varde. Han har samtidig fundet det gamle byråds erhvervspolitiske hvidbog frem og har brugt den til at skabe et fælles initiativ med DI. Det kan vi godt lide i Det Konservative Folkeparti.
Der er ingen tvivl om at Socialdemokratiet og Venstre er forbrødret på en helt uset måde. Det er usædvanligt at se hvordan socialdemokraterne sværmer om deres ”mayor” (borgmester red.) på sociale medier, og der er ingen tvivl at socialdemokraterne er rigtig glade for “deres” borgmester.
Vi har stadig ikke set skyggen af et fælles politiske program, og har til gode at høre hvad borgmesteren har af vision for Varde. Den fik vi ikke på plads i valgkampen, og det ser ud som om borgmesterkæden, poster, vederlag og hverv er meget vigtigere end de politiske mål og håndtering af vores udfordringer. En position, som Socialdemokraterne udnytter til fulde.