Der er brug for flere pædagoger på de specialiserede sociale tilbud i Region Syddanmark. Regionen og UCL har derfor indgået et samarbejde, som skal gøre det mere attraktivt for ufaglærte ansatte at tage uddannelsen.
Socialt tilbud
Region Syddanmark og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er gået sammen og har udviklet en ny model for merituddannelse for pædagoger på det sociale område. Samarbejdet skal gøre det mere attraktivt for regionens ufaglærte medarbejdere at tage pædagoguddannelsen, så der sikres høj faglighed i medarbejdergrupperne på regionens specialiserede sociale tilbud.
Regionernes sociale tilbud tager sig af mennesker med fysiske og psykiske handicap, der har behov for højt specialiseret hjælp. Der er en stigning i kompleksiteten hos de borgere, som bor på de specialiserede sociale tilbud, og på samme tid er der mangel på uddannede medarbejdere. Det gør det nødvendigt at tænke i nye løsninger, hvilket er baggrunden for samarbejdet mellem regionen og uddannelsesinstitutionen.
Formand for Region Syddanmarks psykiatri- og socialudvalg Mette Bossen Linnet (V) siger:
– Vi har brug for flere dygtige medarbejdere, så vi fortsat kan levere en høj kvalitet til borgerne på vores specialiserede tilbud. Derfor er jeg glad for, at vi har kunnet indgå samarbejdet med UCL, så nogle af de engagerede medarbejdere, vi allerede har, kan blive opkvalificerede. Jeg er stolt af, at vi har fundet en løsning, som betyder, at vores medarbejdere kan blive uddannet uden at tabe tilknytning til arbejdspladsen, og uden de kommer til at gå ned i løn, mens de er under uddannelse.
Løn under uddannelse
Merituddannelsen er sammensat, så de studerende er på uddannelse to dage om ugen. Ugens øvrige dage indgår de i arbejdsplanen på deres arbejde og fastholder dermed tilknytningen til deres arbejdsplads. Det er en fordel både for den studerende og for arbejdspladsen, som dermed ikke skal undvære dem i det år, som man normalt er fuldtidsstuderende på en merituddannelse.
Uddannelseschef for pædagoguddannelserne på UCL Anders Nørgaard siger:
– Vi glæder os over samarbejdet med regionen, som giver medarbejderne mulighed for at blive uddannet til pædagog, mens de er i job, og dermed løfter kvaliteten i institutionerne. Det er en model med stort potentiale, og som vi gerne breder ud til andre områder. Det er vigtigt at pointere, at dette initiativ ikke erstatter de ordinære uddannelser, og det kommer heller ikke i sig selv til at løse rekrutteringsudfordringerne, men det er et bidrag i det samlede hele. Og her er de stærke samarbejder centrale.
Alle, som opfylder optagelseskravene, kan søge ind på uddannelsen, men der er lavet særlige aftaler i regionen, så de medarbejdere, der optages, sikres fuld løn under hele uddannelsen.
Nicolai Kjær er en af de omsorgsmedhjælpere, som er blevet optaget på merituddannelsen. Han er uddannet tjener men mistede sit job under coronanedlukningen, hvorefter han blev ansat som vikar på Handicapcenter Fyn. Nicolai har før overvejet at spare op, så han kunne uddanne sig til pædagog, men med den nye model for merituddannelsen og de regionale aftaler kan han komme i gang med uddannelsen allerede i år:
– Det betyder alverden for mig, at jeg kan gøre det på denne måde. Jeg holder af de borgere, jeg arbejder med, og jeg har lært meget af mine kolleger, men nu glæder jeg mig til at få en større faglig viden.
Det er fortsat muligt at søge optag på uddannelsen frem til den 25. august. Der er dog lukket for ansøgninger fra den 1. til den 28. juli. Søger man optagelse på uddannelsen via individuel kompetencevurdering, er fristen for ansøgning den 11. august 2022.