Der er lige nu smitte med abekopper i Danmark. Smitte sker ved tæt fysisk kontakt som fx sex. Alle kan blive smittet med abekopper, men aktuelt ses udbruddet hos mænd, der har sex med mænd, og som har flere og forskellige partnere. Nære kontakter og personer i særlig risiko kan blive vaccineret mod abekopper.
Der har siden maj 2022 været tilfælde med smitte med abekopper i Europa og i Danmark. Symptomer på abekopper er små blærer, som kan minde om skoldkopper. Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter og træthed.
Sygdommen vil i langt de fleste tilfælde være mild og går over af sig selv inden for 2-4 uger. Sygdommen kan dog godt gøre ondt og give smerter. Særligt ved udslæt i og omkring endetarmen. Den kan også give ar, når blærerne heler.
Alle kan blive smittet med abekopper. På nuværende tidspunkt er der dog en klar overvægt af smittetilfælde hos mænd, der har sex med mænd. Vi opfordrer derfor personer i denne gruppe til at være ekstra opmærksomme. Særligt hvis man er sammen med nye partnere.
Abekopper begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Sygdommen smitter kun, når man har symptomer. Smitten sker oftest gennem direkte kontakt med de små blærer på huden. En blære kan dog være nok til at overføre smitte. Smitte mellem mennesker sker kun sjældent ved almindelig social omgang, men typisk ved tæt fysisk kontakt fx ved sex, eller hvis man sover i samme seng.
Det er vigtigt, at du undgår sex og tæt fysisk kontakt, hvis du har mistanke om smitte. Er du testet positiv, skal du isolere dig.
Nære kontakter og personer i særlig risiko kan blive vaccineret mod abekopper.
Herunder kan du læse mere om sygdommen, om hvordan du kan undgå at smitte dig selv og andre, om vaccination, og hvad du skal gøre, hvis du bliver smittet eller har mistanke om smitte.
Sundhedsstyrelsen -læs mere HER