I såkaldte muldyrssager bliver voksne og unge mennesker ned til 13-års alderen lokket til at være mellemmænd ved pengeoverførsel for kriminelle. På den måde kan de unge – også uvidende – medvirke til hvidvask af penge. Få gode råd til at undgå at blive muldyr for kriminelle.
Unge kan blive udnyttet af svindlere, der spørger om hjælp til en hurtig og umiddelbart uskyldig pengeoverførsel eller kontanthævning. Svindleren lokker måske med betaling som tak for hjælpen. De penge, den unge skal overføre eller hæve, er dog ikke svindlerens egne penge, men stammer i virkeligheden fra en anden netbank-kundes konto.
Hvis den unge hjælper med at overføre eller hæve pengene, skifter pengene hænder fra svindleren til den unge, og pengesporet udviskes. På den måde bruger svindleren den unge som muldyr – det vil sige mellemmand i hvidvask af penge og medskyldig i en ulovlig handling.
Svindlerne går ofte efter unge mellem 14-24 år, når de skal finde muldyr. Det sker i flere tilfælde digitalt, for eksempel over sociale medier. Kilde: Finans Danmark, Epinion-undersøgelse 2020.
Som forælder kan du tale med din teenager om muldyrssvindel og konsekvenserne, så din teenager lærer at være opmærksom og lettere undgår svindlernes fælde. Brug rådene nedenfor til at tale sammen om muldyrssvindel.
Vær opmærksom, hvis fremmede og bekendte beder om nemme tjenester, eventuelt mod betaling
Vær på vagt, hvis du bliver kontaktet af en fremmed eller én, du kun kender perifert, som ønsker hjælp til en pengeoverførsel eller kontanthævning.
Der er en række tegn, du kan kigge efter, og som kan afsløre forsøg på muldyrssvindel:
- Beder personen om hjælp til at hæve eller overføre et større beløb? Overvej, hvad der er normal økonomisk aktivitet.
- Kontakter personen dig med en mulighed for let at tjene penge? Vær opmærksom på, at dét, der virker som nemme penge, sjældent er det – og at det er ikke risikoen værd.
- Er det en person, der er uden for din omgangskreds eller ikke normalt henvender sig, og som nu beder om en tjeneste?
14-24 år
er alderen på de drenge og unge mænd, der især lokkes af kriminelle til at være muldyr.
Kilde: Finans Danmark, Epinion-undersøgelse 2020.
Det kan være ubehageligt at sige nej til at hjælpe andre, især hvis kontakten sker fysisk. I disse situationer er det okay at opdigte en undskyldning og for eksempel sige, at du skal nå en aftale og desværre ikke kan hjælpe.
Hvorfor er det vigtigt?
Kriminelle udnytter ofte unges hjælpsomhed, sårbarhed eller socialt pres til at være muldyr, og den unge kan føle sig utryg i situationen. Svindlerne kan også finde på at lokke med betaling. Derfor er det vigtigt at kunne sige fra – også i situationer, hvor det kan være svært. Hvis du samtidig kender tegnene på muldyrssvindel, vil det hjælpe dig til lettere at genkende og undgå muldyrssvindel.
Lad ikke fremmede bruge din bankkonto eller dine bankoplysninger
Undgå at lade fremmede bruge din bankkonto til at overføre, hæve eller indsætte penge på. Vær også varsom med at udlevere dine bankoplysninger, for eksempel login til netbank (MitID-login) eller koder til betalingskort.
Hvorfor er det vigtigt?
Din bankkonto og dine bankoplysninger tilhører dig – og kun dig. Hvis du først har delt dit MitID-login eller andre bankoplysninger, får svindlere potentielt adgang til at foretage handlinger i dit navn, hvor det vil være svært at bevise, at det ikke var dig. I sidste ende står du selv står til regnskab for, hvad oplysningerne bruges til.
Gå til politiet, hvis du mistænker at være involveret i pengesvindel
Hvis du har mistanke om eller frygter, at du har været muldyr for kriminelle og dermed involveret i pengesvindel, skal du kontakte politiet med det samme. Det er også vigtigt, at du stopper enhver bankoverførsel, og at du kontakter din bank og tjenesten, du brugte til overførslen.
Hvorfor er det vigtigt?
Både politi og banker er opmærksomme på muldyr og interesserede i at standse dem. Derfor skal du altid anmelde mistanke om muldyrssvindel til politiet og kontakte din bank. Med din anmeldelse kan politiet hjælpe dig videre og efterforske sagen, der kan vise sig at være led i større sager om økonomisk kriminalitet.