Det nye museum i Oksbøl er indrettet i de fysiske rester af det, der var Danmarks største flygtningelejr for tyskere på flugt efter Anden Verdenskrig. Museet formidler fortællinger om verdens flygtninge dengang og i dag
Museet Flugt åbnede med historien om de civile tyskere, der flygtede til Danmark i slutningen af Anden Verdenskrig. Historien bruges som et afsæt til også at fortælle om de flygtninge, der er kommet hertil fra lande som Vietnam, Bosnien og Syrien i nyere tid.
– Vi har brug for et museum som Flugt. Der er ikke mange, der kender til historien om landets største flygtningelejr, og set med samtidens briller kan man bare konstatere, at Verden aldrig har haft flere mennesker på flugt end i dag. Museet er meget aktuelt, siger Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør for Vardemuseerne:
– Missionen har været enkel: At skabe et internationalt museum om flugt og flygtninge her midt i Vestjyllands smukke natur, hvor danmarkshistoriens største flygtningelejr lå. Museet Flugt er omgivet af en flygtningekirkegård med hundredvis af gravstene efter tyske flygtninge, der boede nær den vestjyske by Oksbøl i årene efter Anden Verdenskrig.
Originalt oplevelsesdesign
Den tyske Forbundsdag har doneret mere end 1 mio. Euro til projektet, og Nordea-fonden har støttet etableringen af formidlingen med over 25 mio. kr. Udstillingsdesignet står hollandske Tinker Imagineers for, og man forventer, at 100.000 gæster årligt vil besøge museet.
– Takket være støtten til udstillingen har vi nu mulighed for at skabe et visuelt og auditivt oplevelsesdesign, som tager gæsterne med ud i hele området omkring museet og samtidig langt ind i emnet. Det er et komplekst tema, vi fortæller om, og det kalder på en innovativ og nytænkende formidling, der levendegør historien og giver plads til samtale, siger Claus Kjeld Jensen.
Museets gæster ledes rundt i det meste af området, hvor Oksbøllejren lå, og her oplever de, for eksempel, flygtningekirkegården:
– Museet Flugt er et ambitiøst forsøg på at fortælle flygtningehistorier i et fysisk landskab, der kombinerer kultur- og naturoplevelser. Emnet er højaktuelt, og Flugt vil i de kommende år kunne bidrage til at kvalificere oplevelser og debat om globale konflikter og flygtningestrømme, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.
Forbinder fortiden og nutiden
Flere steder i plantagen, som museet ligger i, kan man se spor af kirkegården og lazarettet. Og mellem alle de historiske spor har den tidligere flygtningelejrs to oprindelige hospitalslænger hægtet sig sammen med en ny tilbygning, som skulpturelt skal samle de to bygninger med et cirkelslag.
I den ene af de to tidligere barakker er der udstilling og en biograf, som strækker sig fra den gamle kælder og helt op til taget. I den anden barak er der undervisningsfaciliteter, café, produktionskøkken og personalefaciliteter sammen med mere udstillingsareal. Det gamle er renoveret med respekt for de historiske detaljer fra den tidligere flygtningeby.
Tilbygningen på godt 600 m2 er beklædt med cortenstål. Udefra skal den virke lukket og utilgængelig som en flygtningelejr. Akkurat lige som flygtningelejren i Oksbøl var det, for interaktion mellem de tyske flygtninge og danskerne var nemlig strengt forbudt. Men på indersiden er der åbent, lyst og imødekommende.
Dommerbetænkning
Bygningen hjælper med at fortælle en vigtig historie, og med museet har vi fået en virkelig flot ramme for en særdeles effektiv fortælling. Her bliver historien fortalt så den fænger gæster i alle aldre. Vi er i en tid, hvor det at flygte desværre stadig er relevant. Og vi er i en tid, hvor det at forstå flygtninge er vigtigt. Museet personificerer flugten og skaber derigennem muligheden for, at flere forstår en situation, vi alle kan ende i. Det er virkelig godt timet. Projektet er dansk-tysk finansieret og fortæller en utroligt smuk historie om grænselandet og den respektfulde måde, vi omgås med vores naboer på.
Prisen Årets Byggeri
Årets Byggeri, www.aaretsbyggeri.dk, er en af de bredeste priser i byggebranchen. En national hæderspris som hvert år hylder årets byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning. Nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomite som består af branchedirektører og andre nøglepersoner fra byggebranchen. Alle vindere, hædrende omtaler og udvalgte indstillinger præsenteres i et 92 sider tykt særnummer af magasinet Byggeri, som udkommer den 20. december 2022.
I 2022 modtager fire projekter prisen, idet der er to vindere i kategorierne ’Erhverv’ og ’Åben’.
Areal: 2100 m2
Arkitekt: BIG – Bjarke Ingels Group
Bygherre: Vardemuseerne
Entreprenør: Nem Byg
Ingeniør: Ingeniør’ne