POLITIET ER MEGET ANDET END DE BLÅ BLINK: FOREBYGGELSE
I hele politikredsen er der medarbejdere dedikeret til det forebyggende arbejde. Politiassistent Kåre er en af dem og har arbejdet med forebyggelse i mere end 20 år:
”Formålet med vores arbejde er, at borgerne skal kunne leve mere trygt. Så vi arbejder både med børn, unge, voksne og ældre og det kan handle om alt fra skolepatruljer, indbrudsforebyggelse og hvordan man som ældre beskytter sig mod svindel på nettet til at arbejde med tryghed i boligområder”, fortæller Kåre, der har arbejdet i Varde siden 2004.
Kåre tager jævnligt på fodpatrulje i Varde i butikkernes åbningstid, ligesom den mobile politistation besøger mindre byer:
”Det er vigtigt, at vi er tilgængelige og at borgerne oplever, at vi er her og stiller os til rådighed for både vejledning, almindelig dialog eller andet, som borgerne har brug for. Det giver også mange gode snakke”, fortæller Kåre.
Den direkte borgerkontakt er faktisk også det, der er vigtigst for Kåre i politiarbejdet:
”For mig er det drivkraften i politiarbejdet og har altid været det. Det var også det, der i sin tid fik mig til at søge ind til politiet”, forklarer Kåre.
En stor del af det forebyggende arbejde er rettet mod de unge og foregår i samarbejde med kommunen og skolerne i SSP-regi (Skole, Socialforvaltning og Politi).
”Vi mødes jævnligt og taler om de unge under 18 år, der har været i kontakt med politiet, og finder frem til de tiltag, der kan være med til at få den unge til at ændre adfærd. Vi kan for eksempel tilbyde forældrene at komme hjem til en snak med dem og deres søn eller datter. Ofte har det faktisk en rigtig god effekt”, er Kåres erfaring.
Kåre og hans kolleger besøger også ungdomsklubber, skoler og taler med de unge på gaden.
”Langt de fleste unge vil meget gerne snakke med os og oplever, at vi tager os tid til dem og interesserer os for, hvordan de har det. Relationen gør det nemmere for dem at komme til os, hvis de får brug for at tale med en voksen, der ikke er forælder eller lærer. Det kan være med til at tage problemerne i opløbet, så jeg fortæller de unge, at de altid er velkomne til at kontakte mig”, fortæller Kåre.
Kåre oplever, at den forebyggende indsats gør en forskel:
”De unge i dag er meget impulsive og stopper sjældent op for at tænke over deres handlinger – for eksempel deres adfærd på nettet. Alt går meget hurtigt og det er ikke nemt at være ung i dag. Vi kan hjælpe ved at italesætte den unges adfærd og bibringe en forståelse for konsekvensen af handlingerne. I forhold til forældrene ser jeg os som en hjælpende hånd til forældrerollen og vi kan være med til at forhindre, at en ung kommer ud på et skråplan. I forhold til alle andre borgere gør vores indsats forhåbentligt samfundet mere trygt og roligt”, siger Kåre.