Sammen mod madspild – også i Julen

Fra madspild til velsmag: undgå Julens madspild og tryl dit madoverskud til bl.a. kartoffelkugler, risengrød-arancini og andefritter. Jespers Torvekøkken og Stop Spild Af Mad inspirerer danskerne til at undgå madspild i Julen i en ny stor guide fyldt med velsmagende opskrifter.

Julen er en ægte madfest, men desværre også en ægte madspildshøjtid. Flere undersøgelser viser, at især i Julen har danskerne det svært ved at sætte skraldespanden på slankekur. Vi skal ikke hygge os mindre i Julen, men vi skal bestræbe os på at smide mindre ud – da det sparer både tid, ressourcer og penge og hjælper klimaet lidt på vej.

Derfor har foreningen Stop Spild Af Mad har sammen med sin mangeårige samarbejdspartner og et af Danmarks største cateringselskaber, Jespers Torvekøkken, udarbejdet en række nye gode opskrifter og tips til at undgå madspild i Julen.

Adm. Direktør og ejer af Jespers Torvekøkken Ronny Saul, som har netop vundet prisen som Årets Ejerleder 2023 i Hovedstaden, glæder sig over ekstra fokus på madspild i Julen:

“I Jespers Torvekøkken elsker vi at forkæle vores kunder med lækker mad, og vi går langt for at sikre, at intet går til spilde. Vi har implementeret smarte processer, der reducerer madspild med mindst 30% både i vores egen produktion og på din tallerken. Vi tager kun de bedste råvarer op af jorden for at forberede velsmagende måltider, der er skræddersyet til dig. Vores mål er at undgå unødvendigt spild og give vores passionerede kokke mulighed for at forvandle friske ingredienser til lækre måltider, der virkelig får dine smagsløg til at synge.”

Jespers Torvekøkken har netop for sit arbejde med bl.a. fokus på madspild opnået B Corp-certificering og er nu den ene af blot to B Corp-certificerede aktører i sin branche i hele Danmark. Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul glæder sig over intensiveret fokus på madspild i Julen:

“Julen er den tid på året, hvor vores hjerter og maver fyldes med glæde og feststemning. Det er en sæson, hvor vi samles omkring bordet, deler smil og skaber uforglemmelige øjeblikke over velsmagende måltider. Men midt i denne festlige glæde et det også vigtigt at huske, at madspild giver ingen mening, heller ikke i juletiden. Derfor et det positivt, at toneangivende aktører som Jespers Torvekøkken hjælper danskerne med at undgå madspild i Julen – og har også fokus på det til hverdag.”

Udover at hjælpe danskerne i deres egne køkkener, har foreningen Stop Spild Af Mad lanceret den landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk som gør det nemmere og hurtigere for madfattige danskere at modtage god, gratis overskudsmad i deres lokalområder. I skivende stund er der 689 modtagerorganisationer på portalen GratisMad.dk – og portalen har fået knap en halv million besøg siden lanceringen i 2021. I år bliver portalen GratisMad.dk også en ekstra hjælp til julehjælp – og flere velgørende danske nødhjælpsorganisationer har allerede tilkendegivet, at de bruger portalen til afviste julehjælpsansøgere. Men også til hverdagen er GratisMad.dk en god håndsrækning til kampen mod madspild og madfattigdom.

Sammen mod madspild i Julen

I samarbejde med foreningen Stop Spild Af Mad og Jespers Torvekøkkens Site Manager Christina og Køkkenchef Henrik, der til dagligt arbejder i Jespers Torvekøkkens kantine hos Københavns Universitet City Campus, har de samlet deres allerbedste tips til at undgå madspild i Julen.

Madspildstips byder blandt andet på nyfortolkede måder at bruge de traditionelle juleretter på. Samtidig er der opskrifter, der sørger for at hele råvaren bliver brugt, og at resterne fra julemaden bliver forvandlet til en ny og lækker ret. Madspildstips er ikke kun lækre og kreative, de er også skrevet med udgangspunkt i at bruge dét man har af rester og i køkkenskabene i forvejen, så man kan forvandle juleresterne til nye og spændende retter – og spare penge.

Madspildstip 1: Lav chips af kartoffelskræller

Både hvide og brune kartofler er en klassiker på det danske julebord. Står du selv for at lave dem vil du ofte stå med en masse kartoffelskræller efter du har gjort kartoflerne klar. I stedet for at ende som kompost, kan de blive til sprøde og velsmagende chips med blot tre ingredienser: skræller, olie og krydderier. Husk at skyl kartoflerne grundigt for jord inden de bliver skrællet. Så når du skal i gang med at gøre dine kartofler klar, husk at gemme skrællerne.

Du skal bruge: Kartoffelskræller (vask kartoflen grundigt inden den bliver skrællet), olie, salt og peber, eventuelt dine yndlingskrydderier.

Sådan gør du: Mix kartoffelskræller, olie, salt, peber og eventuelle krydderier sammen i en skål. Fordel kartoffelskrællerne på en bageplade, så de så vidt muligt ikke rammer hinanden. Bag skrællerne i ovnen på 200 graders varmluft i ca. 15 minutter.

Madspildstip 2: Forvandl dine risalamande-rester om til risalamande-kugler

Desserten juleaften byder for mange på risalamande. Når mandlen er fundet, kan du stå tilbage med en rest, som ofte smides ud. I stedet for at smide resten ud, så tag en isske eller en spiseske og form risalamanden til små kugler. Put dine risalamande-kugler i fryseren og lad dem fryse. Når du senere har brug for en lækker snack til fx. nytårsaften, tager du risalamande-kuglerne op af fryseren og dypper dem i hvid eller mørk smeltet chokolade. Voilà – du har skabt en delikat hapser, snack eller dessert til dit nytårsbord.

Til madspildstippet skal du bruge: risalamande rester, chokolade der kan smeltes og evt. lidt nødder eller kokos du kan drysse på toppen.

Madspildstip 3: Lav din egen ymerdrys af rugbrødet fra julefrokosten

Når vi inviterer familie og venner til julefrokost er rugbrød ofte en del af menuen. Har du rugbrød som har stået i flere timer på julebordet og som måske er blevet lidt tørt, så lav dem om til ymerdrys i stedet for at smide det ud. Det er en fantastisk måde at bruge rester af rugbrød på. Det er nemt at lave, og den kan pifte enhver morgenmad op.

Sådan gør du: Smuldr rugbrødet på en bageplade. Rist rugbrødet i ovnen. Når det smuldret rugbrød er blevet sprødt, så skal det tages ud af ovnen og køle af. Bland det afkølede rugbrødsdrys med brun farin, sukker eller honning. Hvis du vil tilføre en ekstra julestemning til din morgenmad, kan du drysse rugbrødet med lidt kanel.

Madspildstip 4: Kartoffelkugler

Det kan være svært at ramme den helt rigtige mængde kartofler til juleaften. Er der hvide kartofler til overs fra julebordet, så behøver du ikke at lade dem gå til spilde. Du kan nemt forvandle dem til lækre ”kartoffelkugler” ved at blende de hvide kartofler med æg, så massen får en ensartet konsistens. Form derefter kartoffelmassen til små kugler og panér dem i panko rasp. ”Kartoffelkugler” skal steges på panden med olie. Resultatet er sprøde og smagfulde ”kartoffelkugler”, der udnytter de overskydende kartofler på en fantastisk måde.

Madspildstip 5: Biksemad

En klassiker når det kommer til julemadspildstip er at forvandle dine rester til biksemad. Det er en lækker og nem måde at bruge resterne på. Efter julemiddagen står mange af os tilbage med en række rester, som vi ofte ikke helt ved, hvad vi skal gøre med. Lav biksemad af alle juleresterne. Det eneste du skal bruge, er dine rester som fx. and, flæskesteg, brune og hvidkartofler og den brune sovs, en pande og lidt stegeolie. Skær alle resterne ud i små stykker og steg dem på panden. Har du sovs fra julemiddagen i overskud, så brug den som sovs til biksemaden.

Madspildstip 6: Brug rødkålen

Rødkålen er en af de mest brugte grøntsager i julen. Står du selv for at lave en rødkålssalat, vil du ofte pille de yderste blade af og smide dem ud. I stedet for at smide dem ud kan de forvandles til en lækker og knasende topping til din salat. Brug de yderste blade, der stadig er i god stand, og læg dem i isvand for at bevare deres sprødhed. Bladene bliver helt sprøde af at være i isvand. Tag bladene op af vandet når de er blevet sprøde og knus dem over salaten. Så har du en lækker topping til din salat.

Madspildstip 7: Risengrød-arancini

Når risengrøden er nydt, og der er lidt tilovers i gryden, behøver det ikke ende som madspild. Tværtimod kan risengrøden forvandles til en ny juleret. Lav resterne af risengrøden til lækre arancini, små ”risengrødkugler”.

Sådan gør du: Hæld risengrøden i en skål og tilsæt vaniljesukker, sukker eller kanel – brug det du har i køkkenskabet. Tag en spiseskefuld risengrød og form den til en kugle. Fortsæt til du har brugt alt risengrøden. Læg dem så på frost til dagen efter. Dag 2: Find to dybe tallerkner og hæld mel i den ene, slå to æg i den anden og pisk dem. Panér de frosne kugler. Først i mel og derefter i æggene. Varm nu en gryde med olie op til 180 grader og læg 3 kugler i ad gangen. Fritér dem til de er gyldne og sprøde. Tag dem derefter op og lad dem køle af på et stykke køkkenrulle, så det suger det overskydende olie.

Madspildstip 8: Andefritter

Lav dine andefedt og kartoffelrester om til sprøde ’andefritter.’ Det kan være svært at få brugt det overskydende andefedt. I stedet for at smide det ud, kan du gemme andefedtet og stege dine kartofler i det, hvis du står med overskydende kartofler fra julebordet. ’Andefritterne’ har en fantastisk smag, og er lækkert tilbehør til både julefrokosten eller dagen efter julefrokosten.

Det skal du bruge: Andefedt og 5-6 kartofler – afhængig af hvor meget andefedt du har.

Sådan gør du: Skær kartoflerne ud i pomfrit-størrelse og kog dem ved møre. Varm andefedtet i en gryde eller på en stegepande og steg pomfritterne, til de er blevet sprøde og gyldne i farven.

 

Madspildstip 9: Romkugler

Julen bugner i småkager, pebernødder og honninghjerter. Står du med bløde småkager eller en anden kagerest, så brug dine kagerester i hjemmelavede romkugler.

Sådan laver du de bedste madspilds-romkugler: Bland 500 gr. kagerester sammen med 3 spsk. kakaopulver, 3 spsk. marmelade og 2 spsk. romessens. Form kagemassen til små runde kugler. Rul romkuglerne i krymmel eller kokosflager, for at gøre dem ekstra festlige. Stil romkuglerne på køl i en time inden de serveres.

 

Velbekomme, rigtig glædelig Jul, godt Nytår – og fortsat god kamp mod madspild!