Læserbrev indsendt af Anne Catherine Hoxcer Nielsen, Søndergade 5, Varde, Udvalgsformand for Arbejdsmarked og Integration, Socialdemokratiet
Trusler, hån, skældsord og endda vold er desværre en virkelighed for nogle, når de passer deres arbejde.
I det offentlige varetages mange vigtige funktioner, og som medarbejder i det offentlige har man i min optik valgt et job der, fordi man godt kan lide at arbejde med mennesker.
Desværre er der en bagside af medaljen, hvilket jeg også selv har erfaring med. Det vigtige er, at der er nultolerance for grænseoverskridende adfærd.
Hvis en medarbejder oplever at være blevet udsat for noget, hvor man føler sig krænket, skal ledelsen handle. Det er ikke ledelsens opgave at vurdere, om der er tale om overtrædelse af straffeloven. Det er alene politiet, der afgør, om der er tilstrækkelig grund til at rejse sigtelse. Herefter er det anklagemyndigheden, der skal kunne bevise straffelovsovertrædelsen for retten. Efterfølgende er det retten, der afgør, om der skal falde dom.
Det giver mig tryghed, at der handles, som det blev beskrevet i JydskeVestkysten forleden dag vedrørende trusselssagen mod en medarbejder. Ledelsen og de tillidsvalgte har et stort fokus på trivsel og sikkerhed for medarbejderne. Det betyder også, at man som medarbejder ved, hvor man skal henvende sig, og man oplever at blive taget seriøst, og der bliver handlet på episoder. Men det betyder ikke, at selvom der ikke falder en dom i andre tilfælde, at man ikke har fået overskredet sine grænser.
Grænser er individuelle – det er vigtigt at huske!