Bekymrende antal: Børneforældre bruger mange timer foran skærmen

Der bliver brugt mange timer bag en skærm hver dag, og for børneforældre kan det få store konsekvenser for samværet med deres børn. Sådan lyder advarslen fra fagchef i sundhed hos Gjensidige.

Sociale medier skal tjekkes og opdateres, mens yndlingsserien skal ses. De mange gøremål på både TV, computer og telefonen løber hurtigt op, og det giver dagligt timevis af skærmtid for en lang række danskere, herunder dem med små børn i hjemmet.
I en ny undersøgelse giver hele 45 procent af voksne danskere nemlig udtryk for, at de bruger tre til fem timer bag en skærm om dagen i deres fritid.
Undersøgelsen er lavet af YouGov for Gjensidige.
Selvom det i sig selv er et højt tal, så giver undersøgelsens resultater også et billede af en anden trist tendens. Sådan lyder det fra fagchef i sundhed hos Gjensidige, Mette Glad.
For ser man på aldersgruppen 30-39 årige, så beskriver 47 procent at de har tre til fem timers skærmtid om dagen i fritiden, mens 10 procent bruger mellem seks og otte timer. Netop denne aldersgruppe er også dem der oftest har små børn. Gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende i Danmark er nemlig omkring 30 år.
“Jeg synes, det er meget bekymrende, hvor mange timers nærvær der potentielt set går tabt, med sine børn og partner, hvis man har fem timers skærmtid om dagen. Vi ved, hvor vigtigt nærvær er for børn, og særligt små børn, og derfor synes jeg, at man som forældre virkelig skal tænke over, hvor meget tid man bruger bag en skærm.”
Når temperaturerne og dagslyset begynder at pege mod flere timer indendørs end udendørs, frygter Mette Glad, at antallet af skærmtimer vil stige.

“Det kommer desværre ikke bag på mig, at timetallet for voksne danskere er så højt, som undersøgelsen siger, men jeg synes, man bør gøre sig nogle overvejelser om, hvordan man kan være opmærksom på sit skærmforbrug i løbet af vinteren, og hvilke signaler og vaner, man potentielt set giver videre til sine børn. Der kommer altid en ny film, serie eller video, men tiden med børn og familie er kostbar og kommer aldrig igen.”
Ifølge Danmarks Statistik var der i februar 2024 lidt over 1,3 millioner hjemmeboende børn i Danmark. Over halvdelen af disse er 12 år eller yngre. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at familier med hjemmeboende børn laver aftaler om skærmfri tid, og at man har klare regler for skærmtid i hjemmet.

Om undersøgelse
Undersøgelsen er foretaget blandt 1022 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © YouGov for Gjensidige i september 2024.
Total 18-29 30-39 40-49 50-59 60+
Hvor meget skærmtid bruger du dagligt i din fritid? (Inkluderer ikke arbejdstid)
Under 1 time 4% 1% 4% 2% 7% 5%
1-2 timer 33% 15% 30% 34% 39% 43%
3-5 timer 44% 54% 47% 46% 39% 37%
6-8 timer 9% 19% 10% 4% 7% 8%
9 timer eller flere 4% 5% 5% 4% 3% 3%
Andet 0% 0% 0% 0% 0% 0%
Ved ikke 6% 5% 4% 10% 6% 4%