Mange unge oplever, at et for stort alkoholindtag hos enten dem selv eller andre ødelægger festen. I den landsdækkende filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’ skal elever på 35 gymnasier lave film om alkohol og festkultur, og 1.g’erne på Varde Gymnasium er blandt deltagerne.
Er det nødvendigt med alkohol for at skabe en god fest – eller kan alkohol tværtimod stå i vejen for den gode fest? For 10. år i træk afholder Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden en landsdækkende filmkonkurrence, som 1.g’ere fra Varde Gymnasium deltog i tirsdag d. 12. november. Her blev alle eleverne på årgangen inddelt i små grupper, der får en dag til at producere en film, der viser deres kreative bud på, hvordan det er, når alkohol ødelægger festen.
68% drikker mere
I rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2023’ belyses alkoholvaner blandt 1.026 unge i alderen 15-25 år. Ifølge rapporten fylder alkohol meget i de unges festkultur, og starten på en ungdomsuddannelse er et afgørende tidspunkt. Blandt 15-25-årige, der går eller har gået på en ungdomsuddannelse, angiver 54%, at de forventede, at deres alkoholforbrug ville stige ved studiestart, men reelt steg forbruget for hele 68%.
Samtidig viser undersøgelsen, at drikkepres fylder meget, når man går til fest. 59% af 15-25-årige har oplevet at blive udsat for pres, mens 32% fortæller, at de selv har været med til at presse andre. For mange af de unge er der en tydelig bagside af at drikke alkohol til fester. 74% har fortrudt, at de har drukket for meget til en fest, mens 40% har haft blackouts. Dertil kommer, at næsten en tredjedel (29%) angiver, at de er kommet til skade på grund af alkohol. Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-indsats, giver undersøgelsen et godt billede af, hvilken rolle alkohol spiller i unges festkultur.
»Der er nogle helt klare sociale, personlige og helbredsmæssige konsekvenser forbundet med unges alkoholvaner. Filmkonkurrencen kan være med til at skabe et kreativt rum, hvori de unge kan forholde sig til, hvad der er ok, og hvad der ikke er. Faktisk vil ni ud af ti gerne have, at det skal være ok at sige ’nej tak’ til alkohol, når man fester. Så der er behov for en åben dialog, og vi håber, at konkurrencen kan være med til at hjælpe,« siger Peter Dalum.
Faktaboks: Udvalgte resultater fra rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2023”
• 54% af unge, der går eller har gået på en ungdomsuddannelse, havde forventning om øget alkoholforbrug ved start på ungdomsuddannelse. 68% svarer, at de reelt øgede deres alkoholforbrug ved start på ungdomsuddannelsen
• 59% har oplevet drikkepres
• 32% har selv lavet drikkepres
• 74% har oplevet at drikke så meget, at de fortryder det næste dag
• 40% har haft blackout
• 29% er kommet til skade på grund af alkohol
• 87% mener at det skal være ok at sige ‘nej tak’ til alkohol til fester
Film skabes på én skoledag
Eleverne skal i små grupper skabe deres egne film. I løbet af en skoledag skal de idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad. Eleverne bliver desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling. Eleverne uploader de færdige film til www.lommefilm.dk, hvor de også kan gå ind og se hinandens film.
Workshoppen afsluttes med, at eleverne stemmer om, hvilken af de mange film, der skal repræsentere netop deres gymnasium i den videre konkurrence. Konkurrencens bedste film kåres i sidste ende af en jury. Vinderne af konkurrencen får 5.000 kr. til et arrangement på skolen, fx en DJ til festen eller et indslag til en cafeaften. Det er 10. år, at filmkonkurrencen afholdes, og den er et værktøj til at gå i dialog med unge og få dem til at forholde sig kritisk til deres alkoholforbrug.
»Starten på en ungdomsuddannelse er også begyndelsen på en ny del af livet. Det er en periode, hvor der sker mange spændende ting. Derfor er det også ærgerligt, hvis alkohol kommer til at stå i vejen for de gode oplevelser. Vores mål med konkurrencen er at give unge en mulighed for sammen at overveje, om det kunne være en god ide at drikke lidt mindre eller måske helt at undlade at gøre det, når de fester,« siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.