Sociale viceværter skal arbejde med trivsel og sammenhængskraft i vestjyske landsbyer

Nu skydes projektet Community Varde i gang. Det har til formål at øge trivslen og styrke sammenhængskraften i to-tre udvalgte landsbyer i Varde Kommune. Det er blandt andet positive erfaringer med sociale viceværter, som nu skal afprøves i mindre lokalsamfund.

SAMFUND
Et område med alment byggeri i Varde har i en årrække haft tilknyttet såkaldte sociale viceværter som en del af en boligsocial helhedsplan.
De sociale viceværter hjælper beboere i området, som fx har brug for råd og vejledning, brobygning til offentlige myndigheder eller blot trænger til at tale med et andet menneske. Ofte handler det om at hjælpe ensomme mennesker ind i et fællesskab.

Konceptet har skabt øget trivsel, mindre ensomhed og færre borgere på sociale ydelser i boligområdet i Varde.
Det potentiale skal nu forsøges videreført i projektet Community Varde. Det er ambitionen, at udviklingen af den boligsociale metode skal styrke sammenhængskraften, fællesskaberne og trivslen blandt borgerne i socialt udsatte positioner i to-tre landsbyer i Varde Kommune.
Det sker med en bevilling fra VELUX FONDEN på 6.650.350 kroner og med tæt kobling til den boligsociale indsats finansieret af Landsbyggefonden, boligorganisationerne og Varde Kommune.

Landsdækkende potentiale undersøges
Også Landsbyggefonden ser et stort potentiale i konceptet. I kølvandet på bevillingen fra VELUX FONDEN har Landsbyggefonden således bevilliget penge til et ph.d.-projekt via Syddansk Universitet.
Planen er, at ph.d.-projektet skal skabe læring og evidens for effekten af bl.a. de sociale viceværter.
Forventningen er desuden, at ph.d.-projektet kan give en indikation af, om sociale viceværter er en investering, der med fordel kan anvendes på tværs af landet.

Udpegning af byer
Første skridt i projektet bliver at udpege landsbyer, hvor sociale viceværter forventes at kunne gøre den største positive forskel.
Udvælgelsen vil bl.a. ske ved at kigge på data og i dialog med lokale borgere, erhvervsliv og foreninger.
Projektet løber frem til udgangen af 2028.

Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune:
”Sociale viceværter gør allerede en stor forskel i et tætbebygget område i Varde, og jeg er overbevist om, at denne succes kan overføres til mindre lokalsamfund. Her er der også borgere, som står uden for et fællesskab. Dem vil vi gerne hjælpe på vej, og jeg er stolt over, at VELUX FONDEN og Landsbyggefonden kan se potentialet i projektet og konceptet med sociale viceværter.”

Ane Hendriksen, direktør, VELUX FONDEN:
”Det er vigtigt for livskvaliteten og handlekraften, at flere får muligheden for at være en del af samfundets fællesskaber. Community Varde står på et lovende metodisk fundament, og vi glæder os til at følge projektets indsats for at udvikle en boligsocial metode til at styrke sammenhængskraften, fællesskaberne og trivslen blandt borgere i socialt udsatte positioner i vores land- og yderområder. Det vil være optimalt at styrke muligheden for fælleskaber uafhængigt af, hvor vi bor.

Aviaja Julie Sigsgaard, afdelingschef i Landsbyggefonden:
”Sociale viceværter medvirker til trivsel og nær adgang til velfærd. Der er potentiale i at bygge videre på de resultater og samarbejder, som allerede er skabt i Varde, og udbrede sociale viceværter til mindre landsbysamfund. Vi vil gerne blive klogere på, hvordan den boligsociale tilgang kan kobles till landdistrikter, sundhed og velfærd.”
Heidi Nielsen, direktør for Varde Bolig Administration og formand for den boligsociale bestyrelse:
”Vi er både taknemmelige og stolte over, at både VELUX FONDEN og Landsbyggefonden har givet os støtte til at kunne igangsætte dette spændende udviklingsprojekt. Vi glæder os til sammen med AAB Varde at skulle følge projektet i de kommende år.”