SE VIDEO: Varde Kommune går til kamp mod medicinfejl og tryksår

Fem kommuner har i et projekt ”I sikre hænder” vist, at det kan lade sig gøre at reducere tryksår og medicinfejl i ældreplejen. Nu bliver projektet udvidet, så borgerne i Varde Kommune og 13 andre kommuner kan få glæde af de succesfulde metoder, som har opnået international anerkendelse.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og KL – som står bag ”I sikre hænder” – har netop udpeget yderligere 14 kommuner, der skal arbejde videre med de nye erfaringer og her er Varde Kommune med. Det sker efter en ansøgningsproces, som blev sat i gang, da der sidste år blev afsat 14 millioner kroner fra Satspuljen til at udbrede projektets metoder.

SE VIDEO:

Nu går der årevis mellem medicinfejl og tryksår
På flere plejecentre i de fem kommuner, som har deltaget i projektet fra start, har man nedbragt antallet af medicinfejl og tryksår til et hidtil uset lavt niveau, så der nu går år mellem fejlene. Før blev tryksår opfattet som en uundgåelig komplikation i ældreplejen, men det har projektet gjort op med. Det er sket gennem en nytænkning af arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed for borgere i ældreplejen.
– Projektet passer godt ind i vores arbejde med forbedringer i ældreplejen og gennem projektet bliver dette arbejde yderligere accelereret, så det er absolut positivt, at vi er kommet med. Især fordi erfaringerne fra de første kommuner er så lovende og virkelig kan gøre en forskel for vores ældres trivsel og livskvalitet”, siger Ældre- og Handicapchef Thorkild Sloth Pedersen.
Der er stor politisk og ledelsesmæssig opbakning til, at Varde Kommune fokuserer og prioriterer arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed. Derfor er der for nylig blevet ansat en farmaceut, der bliver leder af projektet i Varde.

Inspiration fra sygehusvæsen
Opskriften på de gode resultater er hentet fra sygehusene. Den indeholder blandt andet mere systematiske arbejdsgange, løbende målinger og opfølgning. På den måde bidrager projektet til at skabe overblik over, om ændringer i arbejdsgange giver bedre behandling, ledelse og data.
Erfaringer viser, at metoderne giver større systematik i sundhedspersonalets arbejde. Det gør, at borgerne får den rette pleje og behandling, og at medicinfejl og tryksår reduceres væsentligt – noget som har stor betydning for borgernes livskvalitet. Samtidig styrker metoderne sundhedspersonalets faglighed.
Projektets resultater har fået international anerkendelse blandt andet fra Skotland, som er et af de førende lande inden for arbejdet med patientsikkerhed. Leder af afdelingen for patientsikkerhed og kvalitetsforbedring i det skotske sundhedsministerium, Jason Leitch, kalder indsatsen i ”I sikre hænder” enestående og banebrydende.