I følge Kristensdom.dk var det i gamle dage et sikkert forårstegn, når hønsene begyndte at lægge æg igen. Æg er forårsmad, som også symboliserer opstandelsen. Derfor pynter vi med æg og kyllinger til påske.
Æg symboliserer opstandelsen
Ægget er siden den tidligste kristendom blevet brugt som symbol på opstandelsen. Æggeskallen ser død og livløs ud som graven. Men inden i skallen bryder et nyt liv frem, ligesom Jesus brød ud af grav og død, da han opstod påskemorgen.
At pynte påskeæg
Det er også en gammel skik at pynte sine æg. Tidligere bar man en påskekurv med æg til kirke påskesøndag og fik præsten til at velsigne sine æg. Mange steder gik der sport i at dekorere æggene smukkest og bære den smukkeste påskekurv til kirken.
Trille, trante og prikke påskeæg
Påskeæggene blev også brugt til særlige påskelege, hvor man kunne vinde de andres æg. Man trantede eller trillede påskeæg ned ad en bakke og så gjaldt det om at trille længst eller at ramme de andres æg. Når man prikkede æg, slog man sine æg mod hinanden, og det gjaldt om først at slå hul på den andens æggeskal.
Pynt dine påskeæg
Når man koger hønseæg med løgskaller eller andre naturmaterialer i vandet, får man røde, gule, brune eller grønne æg.
Traditionelle påskeæg er ofte røde, fordi den røde farve symboliserer Jesus’ blod på korset.
Vil du lave et mønster på ægget, kan du lægge voks på det i mønstre, før det koges, eller ridse mønsteret på æggeskallen efter kogning.