Butikstyverier et blevet et stigende problem i landets dagligvarebutikker, og det gælder også Kvickly Varde. Her vurderer varehuschef Simon Eriksen, at der stjæles varer for ca. en halv million kroner om året i Kvickly Varde.
– Det er helt enkelt sagt enormt frustrerende. Og problemet er kun vokset de seneste år, konstaterer Simon Eriksen.
Han mener, at der er en sammenhæng mellem de stigende priser og tyverierne.
– I takt med, at priserne er steget, er der også flere tyverier. Jeg tror, at dem der stjæler, tænker, at det er okay at stjæle fra varehusene, ”nu vi tjener så mange penge på de dyre varer”, men virkeligheden er jo den, at indkøbspriserne er steget. De nye priser er bestemt ikke noget, vi har opfundet, understreger han.
Varehuschefen oplever, at det især er varer som kaffe, kød og printerpatroner samt elektronik, tyvene går efter.
– For nylig så jeg et facebookopslag, hvor en ”kending” havde 29 poser kaffe til salg i en gruppe.
– Jeg kan jo ikke se, om poserne er herinde fra os, men vi kender udmærket personen bag opslaget. Efterhånden som vi tager folk i at have de lange fingre fremme, lærer vi også at spotte dem, vi helst ikke vil se i supermarkedet, og flere er da også bortvist.
Simon oplever to slags butikstyve.
– Der er dem, der målrettet går efter varer, de kan sælge videre, og som ser det som en sport – måske endda en levevej – eller ekstra indtægt. Det er især østeuropæer eller dybt kriminelle danskere; og så er der hr. og fru Danmark. Dem kan man bedst kategorisere som ”går den, ja så går den…”. Og i den kategori ligger desværre også dem som virkelig er presset økonomisk og ikke har råd til at købe dagligvarer. Den gruppe er desværre også blevet større.
Ens for alle butikstyverier er, at Simon og hans kolleger anmelder det. Fordi, som Simon siger: Det her skal tages alvorligt. Det er mange penge, vi taler om, og de mange tyverier har faktisk afstedkommet, at der er varer, vi ikke længere har i butikken. Blandt andet en del elektronik har vi valgt fra. Og det betyder også meget for vores samlede økonomi.
Når det er sagt, så sætter varehuschefen en tyk streg under, at langt de fleste kunder i butikken er ganske almindelige søde mennesker, der gerne betaler for deres varer.
– Og dem er vi da kede af at bede om at åbne en sportstaske, de har taget med ind i butikken, men det er blevet fast procedure. Vi beder folk lade store tasker og rygsække blive i bilen eller i vores nøgleskabe.
Ligeledes er der hyret detektiv samt vagt ind i butikken i perioder, og det er effektivt. Men ærgerligt, at det er nødvendigt, indrømmer Simon.
– Vi har et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med politiet, og det er vi meget glade for. Men jeg tænker da det er dumt, at politiet er nødt til at bruge ressourcer på sådan noget her. Hvor ville det dog være rart, hvis folk bare betalte for deres varer… det er jo de få, der ødelægger det for de rigtig mange, slutter Simon Eriksen.