Det er sæson for flåter, og selv om man skal være opmærksom, er der ingen grund til at gå i panik, hvis det lille sorte dyr har stukket næsen lidt for langt frem. Langt de fleste bid er ganske ufarlige. Vi har fundet fakta frem her:
(Kilde: sundhed.dk)
Fakta
- Langt de fleste flåtbid er helt ufarlige.
- Ved mere end 98 % af alle flåtbid, er der ingen smitteoverførsel, og man bliver ikke syg
- Meget sjældent kan man blive syg på grund af et flåtbid, men det kræver som regel, at flåten sidder fast i mere end 24 timer
- Hvis man er blevet smittet ved et flåtbid, kan der komme et udslæt på huden rundt om bidstedet.
- Det kommer som regel fra 2 til 4 uger efter, at man er blevet bidt
- Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal man kontakte sin læge.
- Hvis det sker, vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden.
Hvordan fjerner man en flåt?
Ved flåtbid bør flåten fjernes så hurtig som muligt. Man kan fx bruge en pincet eller bruge neglene.
Træk den direkte ud eller vrid den langsomt ud af huden.
Skulle der blive noget tilbage, vil det falde ud af sig i løbet af nogle dage.
Det stykke, der bliver tilbage, giver ikke smitte.
Det er ikke nødvendigt at bruge antibiotikaholdig sårsalve på bidstedet.
BEMÆRK: Gamle råd med at smøre flåten ind i olie, fedt, smør, vaseline og lignende for at få den til at slippe taget kan ikke anbefales. Det skyldes, at det som regel forsinker fjernelsen af flåten, og derved stiger risikoen for, at den når at overføre sygdomme.
Er flåter farlige?
De fleste flåtbid er ufarlige. Det er beregnet, at ved ca. 98 % af alle flåtbid, sker der ingen smitte, og man bliver ikke syg. En sjælden gang kan et flåtbid imidlertid være årsag til en sygdom, som kaldes borreliose.
Forklaringen er, at en del af flåtbestanden er smittet med en bakterie, som hedder Borrelia. Borreliose er en sygdom, som i første række fører til et lokalt udslæt (erythema migrans), men som i nogle tilfælde også kan føre til, at centralnervesystemet angribes.
Borrelia-bakterien kan overføres fra flåter til mennesker efter nogle få timer, men som regel kræver det, at flåten sidder fast i mere end 24 timer. Hvis man er blevet smittet efter et flåtbid, kan der komme et udslæt på huden rundt om bidstedet – som regel fra 2 til 4 uger efter, at man er blevet bidt.
Hvornår bør man kontakte sin læge?
Efter at flåten er fjernet, bør man holde øje med bidstedet de kommende uger. Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal man kontakte sin læge. Dette udslæt kommer typisk 2-4 uger efter flåtbiddet.
Hvis det sker, vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden.