Bøger i stakkevis skal vække læseglæde i institutioner

Torsdag d. 22. september var der bogfest i Vuggestuen Isbjergparken, hvor børnene fik en kæmpe boggave. Målet med gaven er at plante læseglæde i børnene, deres institutioner og deres familier og er en del af et større projekt i samarbejde med Varde Bibliotek.

Der var glade og spændte børn med flag i hænderne, da der var bogfest i Vuggestuen Isbjergparken torsdag d. 22. september. I anledning af, at en kæmpe stak bøger skulle flytte ind i børnehøjde i vuggestuen var biblioteksbussen rykket ud med flag og rød løber. Der blev sunget hjulene på bussen, spist chokoladekiks, lyttet til en tale og pakket store gaver op – papkasser med røde sløjfer og massevis af nye bøger, der selvfølgelig også blev læst højt fra.

Med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens BOGglad-pulje har Varde Bibliotek indkøbt 1500 bøger til tre af kommunens institutioner. Foruden Isbjergparken er også Daginstitutionen Østervang og Børnehuset Lysningen med i projektet sammen med biblioteket. Deres bogfester afholdes på andre datoer.

Bøger i børnehøjde

Projektets mål er at øge børnenes direkte adgang til litteraturen og derfor skal bøgerne være steder, hvor børnene selv kan tage dem frem og kigge i dem.

– Der var ikke meget betænkningstid, da BOGglad-puljen blev slået op, så vi fik, sammen med dagtilbudschef Anette Brodde, sat samarbejder i gang med de tre udvalgte institutioner og sendt en ansøgning afsted. Og så fik vi 200.000 kr. til at købe nye børnebøger for! Vi blev utroligt glade og så fik vi travlt. Alle børnene skulle nemlig have mulighed for at deltage i processen. Derfor er litteraturen blevet nøje udvalgt – af børnene selv! Nu fejrer vi, at alle bøgerne er klar til at komme ud at bo i institutionerne og berige hverdagen dér. Naturligvis i børnehøjde, fortæller Susie Kilsgård, som er pædagogisk konsulent ved Varde Bibliotek.

Og nu kan børnene altså kaste sig over alle de nye pege- og billedbøger.

– Billedbøger åbner verden for børnene. De mange universer, billeder og eventyr skaber forundring, genkendelse og fascination. Børnene peger og lever sig højlydt ind i fortællingerne. Det tager tid at læse en bog sammen, og den tid er bare så godt givet ud, slår Susie Kilsgård fast.

Børnene har selv valgt

Det er børnene selv, der har været med til at vælge bøgerne, som Varde Bibliotek har indkøbt. Formidlere fra biblioteket besøgte institutionerne med en masse bøger, og talte så med børnene om, hvad de kunne tænke sig at læse og observerede, hvad de viste mest interesse for.

-Det var især bøger om dyr, køretøjer, hverdagsliv, dinosaurer, som børnene valgte. Og dem med flotte farver og iøjnefaldende forsider. Vi har glædet os så meget til bogfesten i dag og de kommende bogfester, og vi glæder os over at se læseglæden og læsekulturen blive styrket både i institutionerne og hjemme hos børnene, fortæller børnebibliotekar Christina Jespersen.

Da bogfesten var ovre, stod dagen stadig i bøgernes tegn, for om eftermiddagen tog medarbejdere fra biblioteket atter ud i vuggestuen med konceptet ”Bøger på hjul”, hvor forældre kunne få en kop kaffe, samtidig med at de kunne blive oprettet som lånere og låne biblioteksbøger med hjem.