Covid19 – nu må vi snart gå på museum og i biografen

På pressemødet onsdag var der fokus på udfasning af en række restriktioner på kulturområdet. Det betyder, at bl.a. biografer, teatre, zoologiske haver, akvarier, folkehøjskoler, daghøjskoler, museer, koncerter med siddende publikum og tilskuer til idræt og meget mere kan åbne fra og med på søndag d. 16. januar. Der vil stadig være krav om coronapas og mundbind flere steder, og på en række områder vil der også være publikumsbegrænsning.

Coronapassets gyldighed forkortes
Epidemiudvalget har også bakket op om en forkortelse af coronapassets gyldighed. Fra på søndag vil coronapasset kun gælde i fem måneder efter andet stik. Det vil sige, at man efter de fem måneder skal testes eller have et tredje stik for at få et gyldigt coronapas. Sundhedsministeren opfordrede på pressemødet kraftigt til, at folk hurtigt får det tredje stik.

Fjerde vaccination til sårbare
Selvom Omikron giver mindre sygdom, så er den stadig meget smitsom, og den er ikke ufarlig. Et fjerde stik med vaccinen vil derfor blive tilbudt særligt sårbare grupper. I denne uge og starten af næste vil fjerde stik blive udrullet til en fokuseret gruppe af dem, der er i størst risiko så som kræftpatienter og immunsvækkende patienter. Det overvejes kraftigt, om fjerde stik også skal udrulles til plejehjemsbeboere og samfundets ældste. Det er endnu ikke besluttet.

Test er afgørende
Der er behov for, at folk bliver testet, hvis kulturlivet skal åbne, lød det fra sundhedsministeren på pressemødet. Det er afgørende for, at vi kan holde kontrol med smitten. Test hjælper med til at beskytte sårbare og ældre.

Testkapaciteten skal tilpasses efter behov og sæson. Den skal kun opretholdes, så længe der er behov for det. Selvtest vil komme til at fylde mere i vores hverdag.

Restriktionerne i den kollektive transport og krav om coronapas og værnemidler til køreundervisning og køreprøver forlænges.

Det betyder, at følgende restriktioner forlænges til og med den 31. januar 2022.

– Krav om mundbind eller visir i den kollektive trafik mv.
– Krav om coronapas og mundbind eller visir for køreundervisning og køreprøver
– Forbud mod indtagelse af alkohol i busser
– Krav om coronapas i fjernbusser, InterCity-tog og InterCityLyn-tog (herunder de internationale tog til/fra Tyskland) og krav om siddepladser i fjernbusser

Derudover forlænges også kravet om pladsbillet i DSB’s InterCity og InterCityLyn (herunder de internationale tog til/fra Tyskland). Det betyder, at passagerer, der skal rejse med disse tog, fortsat både skal have gyldigt coronapas og pladsbillet ud over deres almindelige billet. (Børn, der endnu ikke er fyldt 15 år, er undtaget).

 

Kilde: Coronasmitte.dk