Budget forlig 2018:
På de overordnede rammer, havde Dansk folkeparti fokus på i forhandlingerne, at budgettet holdt sig indenfor en forsvarlig kassebeholdning, samt at skatten ikke blev hævet. Budgetforliget der nu er indgået er uden skattestigning og med en forventelig kassebeholdning på ca. 120 millioner i 2021.
Omkring selve budgetforliget, var det vigtigt for Dansk folkeparti, at der ikke blev ændret i det eksisterende anlægsbudget og at det midlertidige anlægsstop blev ophævet.
Det var i forhandlingerne vigtigt for Dansk folkeparti, at de lovede demenspladser i Varde og opførelsen af et nyt ”Vinkelvejscenter” ved skoven i Ølgod kunne gennemføres til planlagt tid, og ligeledes at udvidelsen af handicapboligerne på Rosenvænget i Ølgod blev gennemført til tiden.
På Social og sundhedsområdet var det for Dansk folkeparti vigtigt, at undgå yderligere besparelser på udekørende nattevagtslag, samt at der ikke kom en reduktion af serviceniveauet i hjemmeplejen.
Vi lagde også vægt på i forhandlingerne, at bemandingen på Birgittegården skulle fortsætte i stedet for, som foreslået, ophøre – det var også vigtigt for dansk folkeparti, at der fortsat kunne ydes tilskud til bassintræning.
På handicap og psykiatriområdet var det for Dansk folkeparti vigtigt, at bevare de 2 akutpladser på Vidagerhus – handicap og psykiatriområdet har gennem en længere periode været udfordret og haft stigende udgifter og derved været presset – derfor var vi i Dansk folkeparti glade for, at der i budgetforliget er blevet afsat ekstra midler til området, så der igen kan blive balance i økonomien og ro på dette sårbare område, samt at der fortsat er fokus på den forebyggende indsats.
På Børn og unge området var det vigtigt for Dansk folkeparti, at juniorklubber SFO 2 ikke blev nedlagt og at vi undgik en reduktion i helhedsskolen 0-2 kl.
Vi lagde også i Dansk folkeparti vægt på, at sundhedsplejen undgik en besparelse på 300.000, samt at der fortsat kunne ydes tilskud til efterskoleophold og der ikke blev reduceret med en stilling i efterværn for unge.
Vi ser positive på, at der nu arbejdes videre med muligheden for en differentieret alder for, hvornår man begynder i børnehave, så det nu bliver en vurdering af det enkelte barn og ikke kun en alderssat grænse.
Der kan være stor forskel fra barn til barn, hvorvidt man er klar til at starte i børnehave. Og nu gives muligheden for, at barnet kan starte op til 4 uger før, det fylder 3 år.
Det var også vigtigt for Dansk Folkeparti, at bevare nødpasning i Påsken – vi er en geografisk stor kommune og derfor er det vigtigt, at vi har pasningsmuligheder bredt i kommunen, også omkring helligdage.
Dansk folkeparti gjorde allerede opmærksom på i skole og dagtilbudsdebatten, at vi fandt det vigtigt, at vælge decentrale løsninger, fremfor en centralisering på børn og unge området. Hvilket også den nu vedtagende skole og dagtilbudsstruktur bærer præg af.
På erhvervs og arbejdsmarkedsområdet var det for Dansk folkeparti vigtigt, at få bevaret erhvevsplaymaker ordningen, da ordningen har styrket samspillet mellem skole og erhvervslivet med stor succes.
Dansk folkeparti ser positiv på, at der fremadrettet arbejdes målrettet med, at få flere på overførelses indkomster ud på arbejdsmarkedet.
På kultur og fritidsområdet var det for Dansk folkeparti vigtigt, at få afsat nogle midler til videreførelse af planerne med renovering af Ølgod kulturhus – et flot og gennemarbejdet projekt med flere ildsjæle involveret.
Vi havde gerne set et større beløb til Ølgod kulturhus, samt Varde teaterhus, men håber, at der ved næste års budgetforhandlinger kan opnås enighed om, at prioriterer flere midler til begge projekter.
Vi ser ligeledes i dansk folkeparti positivt på, at Ansager bevare sin musikprofil, som de er lykkes godt med, at implementerer og ligeledes glade for, at der ikke reduceres i soloelevpladserne på musik og billede skolen.
På Plan og teknik området ser vi positivt på, at der fortsat er sat penge af i anlægsbudgettet til cykelstier og renovering og bygningsvedligehold af vores bygninger.
Dansk folkeparti har lagt vægt på, at der ikke i første omgang skulle spares på sø oprensning, da vi finder det i tråd med vores vision ” vi i naturen” at vores søer oprenses og derved vedligeholdes og bevares intakte.
Derfor er besparelsen udsat indtil videre til 20-21, da det forventes at man gennem de næste 2 år kommer de sidste søer i kommunen igennem.
Ligeledes er det i tråd med vores vision, at der ikke anvendes pesticider til at bekæmpe ukrudt med, men fortsat anvendes gasbrænder.
Der var ligeledes et forslag om, at reducerer 3 busafgange i den nord/østlige del af kommunen – det var her vigtigt for Dansk folkeparti, at man afventer denne reducering, da der bør foretages en mere valid måling af behovet og ligeledes, at det afventes indtil skole og dagtilbudsstrukturen er gået i gang, idet der muligvis kunne blive et øget behov for bussen der.
Vi mener, i Dansk folkeparti, at den kollektive trafik bør styrkes og ikke afvikles, så derfor er vi glade for at der kunne opnås enighed om at udskyde denne besparelse.
Dansk folkeparti vil fremadrettet fortsætte arbejdet med, at sikre optimale vilkår i Varde kommune med afsæt i vores politiske værdier og sund fornuft.