Danskere med lavt D-vitamin niveau havde alvorligere forløb med covid-19

Statens Seruminsitut: Danskere med lavt D-vitamin niveau, der blev smittet med covid-19, blev ramt hårdere af virussen end danskere med tilstrækkeligt D-vitamin niveau. Det viser et forskningsprojekt fra Statens Serum Institut, der har undersøgt sammenhængen mellem D-vitamin niveau og covid-19 sværhedsgrad hos smittede.

Debatten har længe raset blandt forskere, om hvorvidt vitamin D kan beskytte mod infektioner heriblandt også covid-19. Forskere fra Statens Serum Institut og Harvard University, Boston, har nu ved brug af blodprøver opbevaret i Danmarks Nationale Biobank (DNB), covid-19 overvågningsdata fra SSI og det danske Landspatient-register undersøgt, om D-vitaminniveauet blandt SARS-CoV-2 smittede var associeret med sværhedsgraden af covid-19. Forskerne klassificerede sværhedsgraden som ikke indlagt, indlagt men ikke på intensiv afdeling, indlagt på intensiv afdeling og død.

Lavt vitamin D niveau forbundet med højere risiko for et mere alvorligt covid-19 forløb
Blandt personer testet positive for SARS-CoV-2 virusset i foråret 2020 havde i alt 447 en blodprøve i DNB, som kunne anvendes til at måle D-vitaminniveau. Sammen med blandt andet oplysninger fra landspatientregisteret fandt forskergruppen frem til, at 126 af disse 447 personer ikke blev indlagt i forbindelse med SARS-CoV-2 smitten. 205 blev indlagt, men ikke kom på intensiv afdeling. 34 blev indlagt på intensiv afdeling og at 82 døde indenfor 30 dage efter smitte. Da forskerne analyserede disse data nærmere, blev det tydeligt, at et lavt vitamin D niveau var forbundet med en højere risiko for et mere alvorligt covid-19 forløb. Risikoen for et mere alvorligt forløb af covid-19 blandt smittede med D-vitaminmangel var således dobbelt så stor som hos smittede med højere niveauer af vitamin D.

”Det er vigtigt at understrege at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D eksempelvis igennem kosttilskud,” siger professor Anders Hviid, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

”Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D niveauer som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre.” fortsætter han.

Personer der deltog i studiet blev smittet i starten af epidemien d.v.s. i en periode hvor en anden corona variant dominerede end nu og hvor der endnu ikke var mulighed for at blive covid-19 vaccineret.