De unge iværksættere bød ind på LAG-midlerne, og det gav bonus.

Det blev en spændende aften for bestyrelsen i LAG Fanø-Varde, da de den 19. september havde bestyrelsesmøde med uddeling af LAG-midler. Til bestyrelsens store glæde havde tre unge iværksættere fået øjnene op for LAG-midlerne, og deres projekter blev alle tilgodeset.

Forperson fra LAG Fanø-Varde, Preben Friis-Hauge udtaler:

”I LAG Fanø-Varde har vi specifikt lagt vægt på at tilgodese de unge i vores to kommuner. Vi har et indsatsområde, som tilgodeser projekter, der skaber et godt hverdagsliv for unge, og vi har også i strategien vedtaget, at vi ønsker at prioritere ansøgninger fra unge under 35 år. Det gør mig glad, at vi i denne uddelingsrunde har kunnet tilgodese hele tre unge iværksættere, der ønsker at drive virksomhed i vores lokalområder, og det indenfor ret forskellige felter. Jeg har et håb om, at vi med denne uddeling kan være med til at skubbe flere unge i retning af iværksætteri og selvstændig virkelyst.”

Udover projekterne fra de tre unge iværksættere, to i Varde Kommune og en i Fanø Kommune, nød yderligere to projekter fra Varde Kommune og et fra Fanø Kommune fremme, og alt i alt blev der uddelt i 1.250.000 kr. på bestyrelsesmødet.

Følgende projekter bliver indstillet til endeligt tilsagn hos Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som administrerer LAG-ordningen:

Georg Hansen fra Billum er blot 18 år og er i gang med at etablere som selvstændig og udvikle en virksomhed, der specialiserer sig i bæredygtige anlægsarbejder og grøn infrastruktur. Han ønsker med sit LAG-projekt at udbygge sin maskinpark med en minilæsser og trailer for at kunne udføre flere anlægsopgaver uden at være afhængig af at skulle leje maskiner. Georg Hansen får 172.250 kr. til sit projekt.

Anne Mehl Skovbølling Kjær er en 27-årig iværksætter fra Nymindegab, og hun driver sammen med sin familie en række campingpladser langs Vestkysten i firmaet Campingcrew ApS. Anne Skovbølling nærer en stor forkærlighed for sit lokalområde, og hun ønsker med sit projekt at bevare Nymindegabs unikke hus Hedelyst ved at gøre det tilgængeligt for lokale og turister og samtidig etablere en ny oplevelse på stedet i form af en historisk minigolfbane. Hvert hul i den nye minigolfbane skal afspejle en bid af den lokale historie fra huset og Nymindegab for dermed udbrede kendskabet til området. Anne Skovbølling får 350.000 kr. til at etablere den historiske 12-hullers bane.

Den unge iværksætter Karl Emil Halkjær fra Fanø stiftede i januar 2024 Lighthouse Burgers Fanø ApS, som driver et populært madsted i Rindby på Fanø, hvor der er fokus på lokale råvarer og bæredygtighed. Karl Emil Halkjær ønsker nu at udvide sit madkoncept med en mobil burgerbar, i form af en ombygget container som skal benyttes i forbindelse med bl.a. events, festivaler og private events. LAG Fanø-Varde tildeler 173.156 kr. til projektet.

Rødgaard Camping på Fanø arbejder med at øge deres bæredygtighed og grønne profil. De ønsker i den forbindelse at etablere solceller for at blive selvforsynende med strøm for dermed at mindske deres miljøpåvirkning og samtidig opnå økonomiske fordele. Rødgaard Camping tildeles 220.500 kr. til at installere solceller på campingpladsen.

Enghavegård i Billum har en ambitiøs, grøn profil, som de ønsker at skærpe yderligere ved hjælp af LAG-midler. Enghavegård producerer bl.a. økologiske oste, hvilket giver et højt energiforbrug, både i forbindelse med selve produktionen og ligeledes ved lagring og køling af ostene. Virksomheden ønsker med LAG-projektet at investere i solceller og en dampgenerator, som skal erstatte en dampkedel af ældre dato. Investeringerne skal være med til at nedsætte deres CO2forbrug og sikre økonomien, og de får 100.000 kr. til projektet.

Billum Idrætsforening har fokus på at øge kapacitetsudnyttelsen i Billum Hallen. Derfor ønsker de at etablere to indendørs padelbaner i den ene halvdel af hallen, mens foreningens allerede eksisterende aktiviteter kan afvikles i den anden del af hallen. De indendørs padelbaner vil skulle benyttes i foreningsregi og udover at øge udbuddet af indendørs idrætsaktiviteter i hallen vil det samtidig styrke medlemstallet i foreningen. Billum Idrætsforening får 234.000 kr. til padelbanerne.

Forperson Preben Friis-Hauge udtaler om den netop gennemførte ansøgningsrunde:

”Der har ikke været helt så mange ansøgninger denne gang, som vi i tidligere runder har modtaget. Det er min fornemmelse, at foreningerne ikke er helt så aktive som tidligere, når det kommer til at søge LAG-midler. Det vil vi i bestyrelsen arbejde på at ændre, så vi i fremtiden også kan have fokus på at støtte de frivillige initiativer i lokalsamfundene.”

 

Kommende ansøgningsrunde:

Næste ansøgningsrunde har frist onsdag den 22. januar 2025 kl. 12.00.

Der vil i forbindelse med fristerne blive afholdt informationsmøder for nye ansøgere, ligesom LAG-koordinator Lisbeth Højvang Linding altid kan kontaktes for råd og vejledning.

Fakta:

LAG står for Lokal Aktionsgruppe Gruppe. Hver LAG er etableret som forening for et lokalområde, der vælger en bestyrelse til at uddele tilskudsmidler fra EU. LAG-tilskudsmidlerne kommer fra EU’s landdistriktsprogram og fra nationale midler, som har til formål at skabe både jobs og mere liv i landdistrikterne. I Danmark administreres LAG-midlerne af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

 

Kontaktoplysninger ved yderligere spørgsmål:

Forperson Preben Friis-Hauge, tlf. 60 21 45 44, mail: prfh@varde.dk

Næstforperson Gitte Bang, tlf. 21 13 80 15, mail: gitte@bangkommunikation.dk

LAG-koordinator Lisbeth Højvang Linding, tlf. 20 58 56 72, mail: lisl@varde.dk

 

Foto: Huset Hedelyst er det særprægede gamle hus i Nymindegab, hvor en 12-hullers historisk minigolfbane skal opføres og bidrage til at formidle husets og områdets historie.