Sandet på Skallingen gemmer stadig svar på spørgsmål om et vestjysk fiskerleje. Varde Biblioteks lokalhistoriske podcast, ”Hvornår var det?” undersøger historien om det forsvundne fiskerleje.
Før 1634 så kystlinjen ved Blåvand og Oksby anderledes ud, end den gør i dag. Øen Langli var en del af fastlandet og Skallingen var endnu ikke opstået. Sydøst for Blåvand Huk lå Sønderside, et velbesøgt fiskerleje og en havn, der skabte gode vilkår for fiskeri og handel.
I dag er der stadig kun lavet overfladiske arkæologiske undersøgelser af området, og det efterlader ubesvarede spørgsmål tilbage. Var Sønderside én stor bebyggelse eller flere små grupper af huse, hvornår opstod den og hvordan påvirkede periodens klimaforandringer fiskebestanden og fangsten?
I dag er Sønderside et vestjysk Atlantis. En stormflod i 1634 var så voldsom, at 10-15.000 mennesker langs hele vestkysten døde af vandmassernes ødelæggelse og landskabet forandrede sig. Skallingen opstod, Langli blev adskilt fra fastlandet og det livlige fiskerleje Sønderside sandede med tiden til.
Hør hele historien om Sønderside, fiskerlejets økonomiske betydning for Sydvestjylland, stormfloden i 1634 og de fund, man gjorde i de overfladiske udgravninger i midten af 1990’erne, når museumsinspektør hos Vardemuseerne og forhistorisk arkæolog Lene B. Frandsen gæster ”Hvornår var det?”.
Find ”Hvornår var det?” på Spotify, Apple Podcast og Google Podcast eller læs mere på bibliotekets hjemmeside.
Foto: Erik Sørensen. Strandside Sønderside.