Manglende vinter-klargøring af bilen med fx vinterdæk og vinter-sprinklervæske kan gå ud over sikkerheden på de sydvestjyske vinterveje, advarer GF Forsikring, der her guider til en vintersikker bil.
De stigende priser på næsten alt får mange til at vende hver en krone. Men særligt ét sted er det en dårlig idé at svinge sparekniven, og det er på at få gjort bilen klar til vinteren. Arkivfoto: GF Forsikring
Selvom efteråret har vist sig fra sin milde side med tocifrede temperaturer, så kan vinteren hurtigt komme. Derfor bør bilejerne allerede nu gøre bilen klar til lave temperaturer.
– Vi kan alle mærke, at alting er blevet dyrere, og derfor er det nødvendigt at spare de steder, hvor det kan lade sig gøre. Men man bør ikke gå på kompromis med sikkerheden ved at spare på at gøre bilen klar til vinteren, forklarer Per Haulund, der er skadedirektør ved GF Forsikring.
Fx, et eftersyn af vinterdækkene hos mekanikeren kan gøre forskellen, når vejene bliver kolde – og pengene er godt givet ud.
– Bilen skal fungere hele tiden – især om vinteren, hvor køreegenskaberne nedsættes. Derfor bør man sætte midlerne af til at få tjekket, om bilen nu også er helt vinter-køreklar – og fx udskifte vinterdækkene og andre dele, hvis de trænger, fortsætter Per Haulund.
Netop på grund af de trange økonomiske kår for nogle, venter mange bilister med at skifte deres gamle bil ud med en nyere model. Som følge af det melder Autobranchen om travlhed på værkstederne, da mange vil holde liv i deres gamle bil lidt endnu, og derfor er det en god idé at få bestilt tid til et vintertjek af bilen i god tid.
Få det fixet, inden det er for sent
En automekaniker vil typisk gennemgå alle delene af bilen og undersøge, om de fungerer optimalt. Gør de ikke det, bør de udskiftes. Men udgiften til nye bremseklodser kan gøre ondt på pengepungen – og hvorfor egentlig udskifte dem, når bilen bremser glimrende?
– Ved almindelig kørsel lægger de fleste ikke mærke til, om bilens bremseevne er nedsat, og derfor runger det måske hult, når mekanikeren siger, at man bør få nye bremser. Men i koldt vejr er bremselængden større, og med dårlige bremser øges længden yderligere. Det kan og vil give farlige situationer. Det samme gælder slidte vinterdæk. Få det fikset – inden det er for sent, lyder det afsluttende råd fra Per Haulund.
Sikker bil i kulden
• Tjek vinterdækkene. I den dybe rille i dækmønsteret findes der ofte to indikatormærker. Er dækoverfladen nede ved den laveste, har du 1,6 mm mønster, og dermed er det ulovligt at køre videre på dækkene. Det andet indikatormærke sidder ved 3-4 mm. Allerede her er rådet, at man skifter sine vinterdæk ud.
• Få efterset bremserne. Slidte bremseklodser og bremseskiver øger bremselængden, og med frosten kommer der også salt på vejene, som er hårdt ved bremserne. Din bil skal også have nok bremsevæske.
• Skift til vinter-sprinklervæske. Har man en stor dunk sommer-sprinklervæske tilbage fra sommeren, så kan det virke unødvendigt at købe sprinklervæske til vinteren. Men med sommersprinklervæske risikerer man, at forruden fryser til under kørsel. Det fjerner udsynet og giver selvsagt farlige situationer.