Litterat og bogblogger Ditte Hermansen og kønsforsker Lene Bull Christiansen taler om bogen ’11%’ af Maren Uthaug.
Hvorfor skriver man et værk, hvor kvinderne har overtaget samfundet, hvor historiens grundlæggende fortællinger er vendt på hovedet, og mænd blot udgør 11% af befolkningen – de opbevares tilmed i et avlscenter på Lolland?
Til både stor begejstring og provokation udgav Maren Uthaug i 2022 værket ’11%’, om det matriarkalske fremtidsscenarie, der på én gang kan opfattes som en utopi: et samfund uden kriminalitet, med friere seksualitet og en samfundsstruktur i pagt med naturen. Men også som en dystopi: mænd betragtes som underlegne og farlige, de bedøves og holdes fanget kun til brug i forbindelse med avl og seksuel tilfredsstillelse.
Hvad er det, Uthaug peger på med sit værk, der på én gang fascinerer og provokerer sine læser – både når det gælder spørgsmål om køn, miljø, ulighed og fællesskab?
I samtale med Ditte Hermansen og Lene Bull Christiansen ser vi på værket ’11%’, og hvilken debat romanen taler ind i. Hvad er særligt ved Uthaugs værk, og hvordan forholder vi os til det?
Start din weekend med en hyggelig og inspirerende litteratursamtale, hvad enten du har læst ’11%’ og brænder efter at tale med andre om den, eller du kunne tænke dig at blive klogere på og bidrage til en samtale om de emner, romanen berører.
Biblioteket serverer en lille fredagsforfriskning.