Er det for meget at forlange, at voksne mennesker tager stilling?

Læserbrev indsendt af Sarah Andersen, formand social og sundhed (V)

Det er det tydeligvis, når det gælder organdonation. Mere end to ud af tre voksne danskere har ikke taget stilling. Derfor bør man ændre samtykkeloven til et ”aktivt fravalg”.
Forestil dig, hvis du som jeg havde en kær ven, der ventede på et nyt hjerte. Min ven fik et nyt hjerte, og dermed forlænget sit liv med flere år, flere aftryk og flere stjernestunder. Heldigvis for os, var der en, der havde taget stilling. Alle kan have en nær i sit liv, eller komme til at stå i samme situation som min kære ven. Ingen kender dagen i morgen.
Sidste år ventede 28 danskere forgæves på et nyt organ. De døde på ventelisten. Blandt dem var en del unge mennesker, som havde hele livet foran sig.
Tvivl efterfulgt af, ”det har jeg ikke lige fået gjort”, er blandt de største årsager til manglende stillingtagen.
At tage stilling til organdonation gør en forskel – både for mennesker der står på venteliste, men også for dine pårørende, hvis de en dag skulle stå i den værst tænkelige og tragiske situation.
Alle kan have deres grunde til ikke at være organdonor. I virkeligheden handler det om at tage stilling.
Derfor er jeg særlig glad for regeringens og Venstres udspil til ændret lovgivning omkring organdonation. Et udspil, hvor samtykkemodellen ”vendes om”, så du i fremtiden skal du tage et ”aktivt fravalg”. Dermed betragtes du som potentiel organdonor, hvis du forholder dig passiv.