Varde har knækket koden til, hvordan flere unge bliver inspireret til at tage en erhvervsuddannelse. Her har en erhvervsplaymaker og en erhvervsguide vækket interessen for erhvervsuddannelserne hos de unge. Nu skal andre kommuner lære af Varde, mener Dansk Industri, der har lavet et nyt inspirationskatalog til landets 98 kommuner.
Det så ikke umiddelbart godt ud tilbage i 2016, hvor kun 16,8 procent af de unge i Varde søgte ind på en erhvervsuddannelse efter 9. og 10 klasse. Men ansættelsen af en erhvervsplaymaker har på blot fem år fået antallet af unge, der tager en erhvervsuddannelse, til at stige til over 30 procent.
Erhvervsplaymakerens hovedopgave er at skabe tæt kontakt mellem skoler og virksomheder. I dag kan folkeskolerne i Varde vælge mellem 130 tilbud inden for virksomhedsbesøg, og lærerne bruger ofte virksomhedsbesøget i den efterfølgende undervisning. Cirka 2000 elever er hvert år på virksomhedsbesøg.
– Når eleverne kommer ud i virkeligheden, og når de samtidig møder en lærling, der fortæller om hverdagen, arbejdet og fremtidsmulighederne, så bliver en erhvervsuddannelse meget mere interessant, når de skal vælge, hvad de skal efter 9. eller 10. klasse. I Varde er kommunen og virksomhederne gået sammen om at løse en fælles udfordring, og det er jo tydeligt, at hvis man gør en indsats, så kommer resultaterne også, siger formand for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiesen.
90 unge har fået fritidsjob
I 2021 ansatte Varde Kommune også en erhvervsguide, der hjælper unge mellem 13 og 18 år, der ikke er klar til at tage en uddannelse, med at komme i praktik, finde en læreplads, et trainee-forløb eller et studie- eller fritidsjob hos en lokal virksomhed. . På et år har 90 unge fået et fritidsjob, og 15 unge har fået en læreplads som fx smed, industriteknikker eller elektriker. Derudover har erhvervsguiden hjulpet en større gruppe unge med forskellige former for erhvervspraktik, hvor over 40 praktikker er etableret. Dette kræver en et tæt samarbejde med lokale virksomheder og andre kommunale partnere.
– Det resultat, vi har fået ved at dedikere to fuldtidsstillinger til denne indsats, betaler sig mange gange tilbage. For det første får vi hjulpet flere unge mennesker i arbejde eller uddannelse, og for det andet er vi med til at sikre, at vores lokale virksomheder også i fremtiden kan finde medarbejdere med de rette kvalifikationer i nærområdet. Det er vigtigt at understrege, at ansættelserne ikke kan stå alene. Hos os fungerer indsatsen, fordi vi samtidig sørger for vejledning til alle samt målrettede kompetenceafklaringsforløb, siger borgmester i Varde Mads Sørensen (V).
Både erhvervsplaymakeren og erhvervsguiden holder til hos den lokale erhvervsforening ProVarde, og de er derfor i tæt kontakt med virksomhederne.
– Det er vigtigt at fortælle virksomhederne direkte, at vi forventer, at de byder sig til og bakker op om vores indsats. Erhvervsplaymakeren skal med sine personlige relationer til virksomhederne være med til at sikre, at virksomhedsbesøgene har et fagligt indhold, som læreren kan bygge videre på bagefter. Det skal være en succes for både eleverne, underviseren og virksomhederne, siger borgmester Mads Sørensen.
Lær af de bedste
Dansk Industri har lavet et inspirationskatalog med eksempler på initiativer i 10 kommuner, som har knækket koden på alt fra korte sagsbehandlingstider til tiltrækning af nye borgere og virksomheder.
– Det er vigtigt, at vi lærer af de dem, der har formået at skabe resultater. Derfor tager vi inspirationskataloget med, når vi holder dialogmøder med borgmestrene. Og Varde-modellen er selvfølgelig en del af kataloget, siger formand Jesper Toft Mathiasen, DI Sydvestjylland, og tilføjer:
– På landsplan er det 20 procent, der efter 9. eller 10. klasse vælger en erhvervsuddannelse. Det er alt for få i forhold til, hvad virksomhederne har brug for. Regeringen har en ambition om, at 30 procent i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, men hvis vi skal derop, så kræver det, at flere kommuner trækker i arbejdstøjet og gør som Varde.