Et enkelt blink kan redde liv

Politiet oplyser: NÅR VI BLINKER TIL DIG KAN DET REDDE LIV
Næsten alle har mødt en ATK-vogn, fotovogn, en blitzbil eller hvad vores Automatisk Trafik Kontrol vogne nu kaldes. Rigtigt mange har – især tidligere – haft en mening om dem. Nogle har kaldt både vogne og operatørerne, der sidder i dem for grimme ting.
Her kan du møde en af vores ATK-operatører, Hans Christian, eller H.C., som han bliver kaldt.
Formålet med vognene er alene at sikre, at så få som muligt kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken. Hvis der er opgaver, betjente bryder sig meget lidt om, er det at skulle ud til pårørende og fortælle, at et barn, en forælder eller en ægtefælle aldrig kommer hjem igen eller er blevet slemt skadet.
Jævnligt sker det, at en patrulje kommer til et ulykkessted, før ambulancen. Samtidig med at de sikrer stedet mod, at det går endnu mere galt, går de i gang med livreddende førstehjælp og med at berolige og trøste de involverede, før de kort kan afhøre dem. Så alle betjente har med egne øjne set slemme og hjerteskærende resultater af ulykker – ofte med for høj hastighed involveret.
KAFFE OG GRIMME FINGRE
Hans Christian Nissen er en af vores i øjeblikket syv operatører i politikredsen. H.C., som han kaldes, er
arbejdende pensionist. Han var i mange år i Færdselsafdelingen. Men operatørerne er ikke betjente. De er enten civile eller måske tidligere betjente. Altså ikke i uniform.
– Det passer mig rigtigt fint at have den dag om ugen, hvor jeg er på job og kan sidde og passe mig selv ude i ATK-vognen, siger han med et smil.
Lige som de andre operatører oplever han mange positive reaktioner fra borgerne. De kommer tit hen til vognen og banker på. Så er der tilbud om både kaffe, kage og sodavand. Børn kommer til vognen og spørger, om de må se, hvordan den virker. Og det viser H.C. dem gerne.
At der så er andre, der råber efter operatørerne eller giver grimme fingertegn, lader han gå ind af det ene øre og ud af det andet. En enkelt gang imellem er det sket, at nogen har kastet sten eller andet efter vognene.
BORGERNE BESTILLER
I vores politikreds er det meget ofte borgerne, der har valgt, hvor vi skal holde. Det kan man gøre via Bestil en betjent på www.politi.dk, hvis man er utryg over den måde, der bliver kørt på. Derudover er det for eksempel ved skoler (især ved skolestart), ved børneinstitutioner, ved fokusstrækninger, som er udpeget af vejmyndighederne, ved farlige vejstrækninger og andre steder, hvor vi har erfaring for, at det går for stærkt.
De mange lange og lige vejstrækninger i det sydjyske betyder desværre, at vejene indbyder til for høj hastighed og dermed også til ulykker.
INGEN STRESS OVER APPS
At trafikanterne advarer hinanden ved at blinke eller lægger vognenes positioner ind på diverse apps tager H.C. også med ophøjet ro.
– Jeg når som regel ikke engang at stille vognen op, før positionen er lagt ind. Det er også en form for
synlighed og en påmindelse til trafikanterne om, at overskridelser af hastighed er farligt, siger H.C. og det har øjensynligt ikke den store virkning på, hvor mange der bliver blitzet.
Det er ikke ligegyldigt, om man kører 80 eller 95 km i timen, når der dukker en forhindring op. Hvis du i din bil har kørt 80 km/t i samme situation som en, der kører 95 km/t – så vil den hurtige bil ramme forhindringen med næsten 62,5 km/t.
Så smil i forbifarten eller kig ind næste gang du møder en af vores operatører.
Læs mere om hvorfor en lille forskel i farten kan gøre en stor forskel i trafikken på Sikkertrafik.dk.
Er du interesseret i at læse mere om ATK-bilerne?
Politiet har øget antallet af ATK-biler og tager samtidig nyt udstyr i brug for at styrke indsatsen mod de
bilister, der kører for stærkt.
Du kan læse nyheden på Politi.dk
Ønsker du at bestille en betjent?
Så læs mere på Politi.dk