Europæisk politi forebygger cyberkriminalitet mod børn og unge

Anført af Europol indleder Europas politistyrker nu en fælles forebyggende indsats til at bekæmpe sexkrænkelser af børn og unge på internettet.

Hvordan undgår et barn uforvarende at blive manipuleret til sende intime billeder af sig selv og siden hen truet til at sende flere fotos eller afpresset for penge?

Det viser en ny forebyggende video fra Europol, som med kampagnen ’Sig nej’ tematiserer, hvordan børn og unge kan risikere at falde i fælder på internettet. Den opfordrer til, at børn og unge er skeptiske, hvis en ny netven beder om afslørende fotos, om seksuelle aktiviteter eller ønsker at holde kontakten hemmelig.

Se ’Sig nej’-videoen på dansk her: https://youtu.be/nMv5oHUD_3A

Europols kampagneside ’Say No’: https://www.europol.europa.eu/sayno

Kampagnens målgruppe er børn, unge og forældre:

– Børn og unge skal begå sig på internettet med en sund skepsis overfor fremmede, som kontakter med dem. De bør afvise grænseoverskridende opfordringer til for eksempel at sende intime fotos eller filme seksuel aktivitet. De må ikke lade sig true eller presse til noget, de ikke ønsker, men i stedet søge hjælp hos venner, forældre, hjælpelinjer eller politiet. Man står ikke alene med det her, siger politikommissær Flemming Kjærside, Rigspolitiet.

Han er leder i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3), som efterforsker groomere – dvs. voksne, som prøver at bygge tillid op over tid for at begå et seksuelt overgreb mod barnet, eller truer eller afpresser et barn til at sende intime film, videoer, penge eller ultimativt til sex (sextortion).

Forældre bør interessere sig for børns netvenner
En groomer er typisk en voksen mand bag en internetprofil, der ser ud til at være på samme alder som barnet. Derfor er det vigtigt, at forældre også interesserer sig for barnets net-vennekreds.

– Tal med dit barn om adfærd på nettet som en naturlig del af den daglige snak om adfærd i trafikken, god social opførsel, om venner, skole og idræt. Spørg for eksempel: Hvem har du talt med på nettet i dag, og hvad vil din ven tale om? Får det seksuelle undertoner, kan det være klogt at undersøge, om netvennen egentlig er den, han påstår, siger Flemming Kjærside.

Gerningsmænd skal ikke vide sig sikre
NC3’s cyberefterforskere samler beviser mod groomere, som ofte har manipuleret og krænket flere børn – nogle op mod 100. Han slår fast, at politiet både kan og vil retsforfølge groomere:

– Hvis du sexkrænker børn, gør vi alt, vi kan, for at finde dig, anholde dig og retsforfølge dig. Du kan ikke vide dig sikker bag en skærm, og du ved heller aldrig, hvem du chatter med. Måske er det mig!, siger Flemming Kjærside.

Groomere kan blandt andet dømmes for forbrydelser som blufærdighedskrænkelse, trusler, afpresning, seksuelle forhold med mindreårige og besiddelse af børneporno.

Råd og hjælp
Børns Vilkår, Red Barnet, SSP Samrådet og Det Kriminalpræventive Råd støtter kampagnen med råd og vejledning til børn, unge og voksne:

 

Hvad er grooming?
Grooming er et engelsk ord, der dækker over en proces, hvor en voksen igennem strategisk manipulation opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via sociale medier og andre online platforme, med henblik på senere at begå seksuelt overgreb mod barnet.

 

Hvad er sextortion?
Sextortion (sammensat af ’sex’ og det engelske ord for afpresning ’extortion’) betegner trusler mod et barn om offentliggørelse af billeder eller videoer, såfremt barnet ikke adlyder gerningsmanden til måske i sidste ende at mødes for at have sex. Sextortion kan også dække over forhold, hvor gerningsmanden kræver penge af offeret for ikke at offentliggøre billeder eller videoer.
Organiseret sextortion for penge er sjældent set i Danmark, og indtil videre kun set i engelsktalende lande i større stil.