F.U.N.D. er blevet til en socialøkonomisk virksomhed

Fra denne uge er den lille butik F.U.N.D. i Torvegade i Varde en socialøkonomisk virksomhed.
Dermed er en stor drøm gået i opfyldelse.
Butikken er i dag en lille design-butik med tilhørende systue, hvor der dels produceres varer til butikken, dels laves omforandringsopgaver for kunder.
Indehaveren Susan Lorange glæder sig over at virksomheden nu er blevet socialøkonomisk.

– Det overordnede formål med at blive socialøkonomisk er, at skabe et sted hvor etniske minoritetskvinder med særlige udfordringer kan komme i meningsfyldt arbejde, for derved at blive opkvalificerede og få forbedrede muligheder for at komme ud på det danske arbejdsmarked, fortæller Susan Lorange.

– Det ønsker jeg at gøre gennem etableringen af et kombineret design-værksted og senere forhåbentlig også et cafémiljø, hvor arbejdskraften består fortrinsvis af kvinder fra den nævnte gruppe.
– Ideologien bag en socialøkonomisk virksomhed er at tjene penge på almindelige markedsvilkår – men bruge overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte eller finde svar på udfordringer som miljø og sundhed. Derfor lå det lige for at F.U.N.D. skulle være det, da butikken i forvejen ønsker at gå imod køb-og-smid-væk kulturen og eksempelvis fremstiller egne tekstiler af genbrugsmaterialer, tilføjer Susan Lorange.

14074553_10210798221502389_1249494727_o

Fire syrer og en dansker
I øjeblikket er der tilknyttet fire syrer og en dansker til ordningen.
– Hvor ofte de kommer her, det afhænger af sprogskolen, fortæller Susan Lorange, som ikke ser sprogforskellene som et problem.
– Vi klarer det med små sætninger, tegnsprog og ellers kan man jo oversætte ord via Google-translate på mobilen, smiler Susan, som denne tirsdag har de to syrer, 36-årige Islim og 35-årige Abddi i systuen.
– Jeg har været i landet i et år og en måned og synes det er et dejligt land, men hvis jeg får muligheden en gang, vil jeg gerne vende tilbage til Syrien, fortæller Islim, som bor i Varde med sin mand, to drenge og en datter.
-Abddi har boet en måned mere i Danmark end Islim, og bor nu i Tistrup med sin mand, to døtre og en søn.
– Jeg vil gerne blive i Danmark for altid og er glad for at komme her, og få muligheder for at dygtiggøre mig og lære det danske sprog bedre at kende, fortæller Abddi.
Begge kvinder stammer fra Aleppo.
– Vi kender faktisk hinanden fra Aleppo, men da vi boede der, var vi hjemmegående husmødre, fortæller de begge, mens de er i gang med at hækle.

Tilknyttet café
Udover fabrikation af håndværk, er det også ønsket engang at lave en café, hvor der tages udgangspunkt i mad, kvinderne kender fra deres hjemlande, og i samarbejde med dem udvikle retter til salg på caféens menu.
– Derfor er jeg også ved at finde ud af, hvor vi skal lave sådan en café, men først og fremmest gælder det arbejdet i design-værkstedet, som fem kvinder har påbegyndt i denne uge, slutter Susan Lorange.