Fund af vikingeboplads i Horne

Inden DIN Forsyning skal i gang med at lave et regnvandsbassin i Horne, har Arkæologi Vestjylland – Vardemuseerne – været i gang med undersøgelser. I den forbindelse har de fundet en vikingeboplads fra slutningen af vikingetiden (900-1.000-tallet).
Der var i forvejen en mistanke om, at der var noget at komme efter, da flere tidligere fund har peget på, at der har boet mennesker i/ved Horne siden vikingetiden. For over 100 år siden blev der nemlig fundet en smuk guldskat samme sted, nemlig Hornelund-spænderne. Desuden er der også for mange år siden fundet en runesten, der går under navnet Hornestenen, og som kan ses på Horne Kirkegård.
Dateringen af pladsen sker bl.a. på baggrund af de potteskår, der er fundet. Her kan arkæologerne vurdere tidspunktet ud fra randskår og skårenes overflade.
Hvor stor bopladsen er, er svært at afgøre, da den ligger op ad et parcelhuskvarter og måske strækker sig ind i dette område. Dengang kvarteret blev etableret, blev der ikke lavet tilsvarende undersøgelser.

Guldskat gav begrundet mistanke
Arkæolog Lene B. Frandsen fra Ark Vest kunne fortælle, at der er tale om en boplads fra slutningen af vikingetiden (mellem 900- og 1000-tallet). Det var nemt at fastlægge, forklarede hun, bl.a. ved at se nærmere på de potteskår, de har fundet. Randskårene og overfladen på skårenes yderside er nemlig en tydelig indikator for, hvilken periode der er tale om.

Hun havde i forvejen en begrundet mistanke om, at der nok var noget at finde her, da der for over 100 år siden blev gjort et opsigtsvækkende guldfund i form af det, der omtales som Hornelundspænderne. To smukke guldspænder fra vikingetiden blev nemlig fundet ganske nær udgravningen i 1892.

Flere amatørarkæologer har været ude med metaldetektorer i området, men det har dog ikke givet anledning til flere guldfund.

Vævehytte og runesten
Mørke områder i udgravningen viser, hvor der har været stolpehuller, og det store område har med al sandsynlighed været en nedgravet vævehytte. Det er her, potteskårene er fundet. Hvor stor en boplads der har været tale om, er svært at sige. Umiddelbart ved siden af udgravningen ligger et parcelhuskvarter fra 70erne/80erne, og dengang blev der ikke foretaget undersøgelser. Derfor kan bopladsen meget vel have strakt sig ind i dette område.

At Horne er en gammel landsby, overrasker ikke. Kirken er fra 1100-tallet, og ved kirken står en runesten. Stenen går under navnet Horne-stenen og er dateret til 900-tallet.

Vil du læse mere?

Hornespænderne: https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/vikingetiden-800-1050/vikingernes-soelvskatte/skattefund-fra-hornelund/

Hornestenen: https://da.wikipedia.org/wiki/Horne-stenen

På billederne ses bl.a. udgravningen fra luften, potteskår, arkæolog Lene B. Frandsen sammen med DIN Forsynings projektleder Kenneth Nybo Pedersen, og endelig Hornestenen på Horne Kirkegård.

default